– Vi betalade våra räkningar men får inte det här stödet. Varför? undrar Ray Bauermeister.
Han har bott i Vibble de senaste 16 åren men sålde huset i oktober förra året, när de fick tag i en av de nybyggda lägenheterna vid Snäck. Det nya boendet är färdigt först om någon vecka och Ray Bauermeister har bott hos en kompis i Ygne under väntetiden.
– På grund av att jag flyttar blir jag straffad och får inte ta del av stödet, säger han.
Den här veckan börjar elstödet betalas ut till privatpersoner i södra Sverige, beräknat utifrån perioden mellan oktober 2021 och september 2022. Då bodde Ray Bauermeister i Vibble, där han förbrukade och betalade sin el. Men för att få stödet måste han också ha ett elavtal 17 november och då hade han sålt sitt hus och även avslutat avtalet. Det är bara ett datum som gäller, som även kallas brytpunkten.
– Är du inte skriven på ett elavtal 17 november, får du inget elstöd, säger han.
För någon vecka sedan beslutade dock regeringen att dödsbon var ett undantag.
– Ett dödsbo får retroaktivt elstöd men jag, som har betalat hela tiden, får inte.
När Ray Bauermeister kontaktade sin elleverantör Geab, fick han svaret att det är så regelverket ser ut.
– Men det är inte ett svar på varför vi blir straffade på grund av att vi sålde huset, när vi har betalat elen under själva perioden vi pratar om?
Han säger att de hade ett bra elavtal när de bodde i huset.
– Vi har i regel haft en elkostnad på 2 000 kronor i månaden, men det blir ändå 24 000 om året.
Enligt honom går de miste om ett elstöd på ungefär 6 000 kronor.
– Vi har bra ekonomi och vi klarar oss, men det är principen. Vi står också här för alla andra, som inte har samma möjligheter, säger han.
Det var Svenska kraftnät som fick uppdraget av regeringen att ta fram förslaget för elstöd. Patrik Svensson är pressansvarig på myndigheten och säger att Ray Bauermeister inte är ensam i sitt dilemma, men att det även grundar sig i ett missförstånd.
– Den här beräkningsmodellen handlar inte om att man ska få ersättning för utgifter man redan har haft, utan det är ett stöd här och nu för att hantera de elräkningar man har framför sig, säger han.
Ettårsperioden som elkonsumenterna redan har betalat för, är bara ett underlag.
– Det är ett sätt att få fram en rättvis summa som lirar med det här regelverket och då är man tvungen att utgå från något som man kan verifiera och kontrollera, säger Patrik Svensson.
Nu när betalningsmodellen är fastslagen och utbetalningarna börjar, kommer inga fler undantag.
– Om man skulle göra en förändring av den här brytpunkten, måste den göras av regeringen. Det är inget vi kan göra, fortsätter han.
Patrik Svensson påpekar även att elstödet är en nödåtgärd.
– Det är inte en del av svensk fördelningspolitik utan en speciell situation och speciella pengar.
Det innebär ändå att Ray Bauermeister, och andra i hans situation, inte får ta del av ett stöd som de kan behöva.
– Jag förstår den här personen och det är oerhört trist. Det här är inget perfekt system och om man i stället gjorde en individuell prövning skulle kanske fler acceptera det, men det skulle innebära en så stor apparat att det inte ansågs möjligt, säger Patrik Svensson.
Elstödet betalas successivt ut av Försäkringskassan. De första privatpersonerna kan få in det på sina konton 23 februari.