Går mot strömmen ­ väntar nollresultat

Tre av fyra universitet och högskolor i Sverige räknar med att gå back under 2004. Den främsta anledningen är att de statliga anslagen inte ökar i takt med antalet studenter. Högskolan på Gotland räknar dock med ett nollresultat och en fortsatt, om än kraftigt avtagande, ökning av antalet studenter.

Gotland2004-08-31 04:00
Efter flermiljonunderskott så sent som fram till och med 2001, vände Högskolan på Gotland siffrorna till omkring två miljoner plus både 2002 och 2003. I år räknar lärosätet med att nå ett nollresultat.
Det trots att det statliga takbeloppet, maxersättningen per student, egentligen är fem procent för lågt. I år får högskolan 88 miljoner kronor, mot behövda 92,6 miljoner. Räddningen blir tidigare outnyttjade anslag. Totalt tillförs 8,2 "nygamla" miljoner.
Omsättningen beräknas till 151 miljoner kronor, enligt det delårsbokslut som Högskolan lämnade in till regeringen i mitten av augusti. Antalet studenter fortsätter att öka, om än i betydligt mindre omfattning. Efter 30 procents ökning 2003, räknar man i år med en uppgång på 3,5 procent, till 1822 helårsstudenter. De fördelas på 21 program och cirka 200 kurser.
Eftersom antalet studenter inte fastställts exakt­inskrivning pågår­så kan samtliga siffror komma att ändras.
Förvaltningschef Hans Svensson konstaterar att eftersom regeringen meddelat att det inte ska betalas ut mer pengar för studenter de kommande tre åren, så tvingas man bromsa antagningstakten. Samtidigt säger regeringens Gotlandspaket, som presenterades den 3 juni i år, att antalet studenter på högskolan fördubblas på tio år, till närmare 3500. Därutöver ska ytterligare 100 anställda tillkomma.
­ Det är fortfarande vår målsättning. Tio år är en lång period, längre än vi funnits som självständigt lärosäte, säger Högskolans informatör Magnus Gille.
Han ser dock flera nödvändiga åtgärder för att skolan ska locka till sig fler studenter.
­ Vi startar flera nya utbildningar och måste få kontinuitet i dem. Så behöver vi satsa på marknadsföring, nå ut till hela Sverige. Det är studenternas marknad, de har mycket att välja på. Om några år så kommer de stora avgångskullarna från gymnasiet. Det blir fler potentiella studenter för oss.
<span class=MR>Vill bygga vid Almedalen</span>
Hans Svensson menar att ett stabilt utbud av lockande och för Högskolan unika program också måste till. Två exempel på befintliga "säkra kort" är design och konstruktion, samt föremålsantikvariskt program.
Expansionen ställer krav på nya lokaler. I slutet av september invigs den andra nya etappen på Björkanderska, där högskolan även räknar med att kunna använda befintliga lokaler. Diskussioner förs också med Gotlands kommun om att bygga nytt. Högskolan har sedan tidigare byggrätt på 3 000 kvadratmeter mellan högskolan och kongresshallsbygget.
­Det är en av flera platser omkring Almedalen som vi tittar på, säger Hans Svensson.
<span class=MR>800 miljoner minus</span>
Högskoleverket har analyserat samtliga delårsrapporter från landets universitet och högskolor. Enligt verket räknar tre av fyra lärosäten med minusresultat. Sammanlagt handlar det om 800 miljoner kronor. Förklaringen är främst att anslagen inte ökar i takt med antalet studenter.Samtliga lärosäten utom tre räknar med att antalet studenter kommer att överstiga takbeloppen med omkring fem procent. Den genomsnittliga ökningen av antalet studenter beräknas bli knappt en halv procent mellan 2003 och 2004.
De senaste fem åren har ökningen varit omkring fyra procent.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!