Det konstaterar LRF Gotlands regionordförande Anna Törnfelt. Eva Engström vid Nygårds i Vänge är talesperson för många av grisproducentkollegorna på ön.
- Det är katastrof på fastlandet och det blir det på Gotland också om inget händer. Grisnäringen på ön har just nu ett något bättre läge men vi går också med förlust på ön. Görs inget nu är det slut med grisnäringen i landet.
Eva Engström konstaterar att krisen är individuell för varje producent och beror på exempelvis lån, foderpriser eller om man har eget spannmål.
- Vi måste hitta sätt att få betalt för svenskt griskött. Svenska lagar och krav gör att svenskproducerat kött kostar mer. Samtidigt köps billigt kött in från länder som inte har samma stränga regelverk vilket ger lägre produktionskostnader, konstaterar både Anna Törnfelt och Eva Engström
Landsbygdsminister Eskil Erlandsson har engagerat sig för att hitta en lösning som ska förbättra konkurrensvillkoren med sikte på en långsiktig ökning av lönsamheten för svenska grisbönder.
LRF beräknar att i genomsnitt lägger tre svenska grisbönder om dagen ner verksamheten. Fortsätter trenden kan mer än en femtedel av Sveriges grisproduktion gå förlorad innan årets slut.
- Grisbönderna i Sverige förlorar flera hundra kronor på varje gris. Situationen är ohållbar, säger LRF:s förbundsordförande Lars-Göran Pettersson.
Griskris
Eva Engström berättar att 50-talet grisbönder på Gotland producerar cirka 100 000 grisar om året till slakt.
- Avvecklingen av grisnäringen kan påverka slakteristrukturen och bli en ödesfråga också för svensk nötköttsproduktion. Grisnäringen håller uppe volymerna till slakterierna, slår hon fast.
Eva Engström lägger nu, med Centergruppens godkännande, fram en interpellation i regionfullmäktige om läget för grisnäringen på Gotland.
I fokus är bland annat regler för offentlig upphandling.
- Regionens upphandling är av stor betydelse för lokal produktion. Redskap finns för förhandlarna i anbudsförfarandet, men uppköparna verkar tycka att det är besvärligt att tänka på lokalproducerat.
År 2009 köpte dåvarande Gotlands kommun totalt in 22 ton griskött, varav 5 från Danmark. Ungefär lika mycket räknade kommunen med att köpa in i fjol. Det svarade kommunstyrelsens dåvarande ordförande Eva Nypelius (C) på en fråga från Jennie Andersson (V).
Med nya regler för upphandling trodde hon att regionen i år skulle kunna köpa enbart svenskt kött.