Gårdsförsäljning kan ge en ny sorts turism

Det ser ut att bli tredje gången gillt för försöket att införa gårdsförsäljning av alkohol. ”Det här sätter Gotland på kartan på ett helt nytt sätt”.

Rob Bough, Hop Shed Brewery, ser utredningen som en bra grund. Men de små bryggeriernas flaskor måste finnas kvar på Systembolaget även i fortsättningen. Gårdsförsäljningen måste vara ett tillskott, säger han.

Rob Bough, Hop Shed Brewery, ser utredningen som en bra grund. Men de små bryggeriernas flaskor måste finnas kvar på Systembolaget även i fortsättningen. Gårdsförsäljningen måste vara ett tillskott, säger han.

Foto: Per Leino/arkiv

Gotland2021-12-13 07:02

Tidigare försök har stupat på EU-regler. Sverige har ett undantag för det statliga monopolet för alkoholförsäljning. Gårdsförsäljning innebär att Sverige frångår monopolet på ett sätt som gynnar lokal produktion. Där har tidigare utredningar stupat, men den här gången anser utredaren Elisabeth Nilsson att det går.

Enligt utredningen som hon lämnat till regeringen är gårdsförsäljning möjlig om den begränsas och fokuserar mer på turismnäringen än själva försäljningen. Gårdsförsäljning är ett initiativ från Centerpartiet och ingick i januariavtalet, och förslag verkar skräddarsytt för öns småbryggerier.

– Jag är väldigt nöjd. Elisabeth Nilsson har gjort ett bra jobb, säger gotländske riksdagsledamoten Lars Thomsson (C).

Utredningen noterar att Gotland har det högsta antalet producenter i landet av cider och öl per invånare. Enligt dryckesbranschens egen statistik har ön 23 producenter av alkoholhaltiga drycker, varav två tillverkar vin, fyra cider, fem spritdrycker och tolv öl.

– Det här är jättebra för turistnäringen. Det sätter Gotland på kartan på ett nytt sätt, säger Anders Stumle som är vd för Gotland Whisky.

Gotlands Whisky har visningar tre gånger i veckan sommartid. Att besökarna får möjlighet att köpa en flaska vid besöket tror inte Anders Stumle betyder så mycket ekonomiskt.

– Nej. Vi är beroende av Systembolaget och att finnas där som ”lokalt tillfälligt sortiment”, säger han.

Även Rob Bough, som driver Hop Shed Brewery, är orolig för att ”lokalt tillfälligt sortiment” försvinner på Systembolaget om gårdsförsäljning införs.

– Att bara ha gårdsförsäljning räcker inte. Vi måste finnas kvar på det lokala Systembolaget, säger han.

Rob Bough är dock nöjd med utredningens förslag.

– Det är en bra grund. Men några saker behöver klargöras. Vad krävs i form av studiebesök innan en kund får köpa, säger han.

Om riksdagen godkänner förslagen införs gårdsförsäljning den 1 juli 2023. Så hör ser framtiden för öns småskaliga producenter:

Region Gotland beviljar tillstånd till den som yrkesmässigt tillverkar och säljer egentillverkade alkoholdrycker. Försäljning får endast ske i samband med studiebesök eller föreläsning som har anknytning till alkoholdrycken. Maximal försäljning per person är 0,7 liter sprit, tre liter vin, tre liter andra jästa drycker och tre liter starköl.

Gårdsförsäljning är avsedd för små producenter, som tillverkar högst 75 000 liter spritdrycker, 500 000 liter jästa drycker upp till tio volymprocent, eller 200 000 liter jästa drycker med en volymprocent över tio procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!