Gårdsbutikerna blir fler på Gotland

Det dyker upp fler och fler gårdsbutiker på Gotland. För lammproducenterna kan det vara lösningen på dålig lönsamhet.- Fler öppnar gårdsbutiker och säljer både kött och skinn hemma för att öka lönsamheten, säger Bertil Gabrielsson, ordförande i fåravelsföreningen.

Foto:

Gotland2011-07-29 04:00

Bertil Gabrielsson är ordförande i fåravelsföreningen och är själv lammbonde. Han säger att priset på lammkött dumpats i och med att vi importerar kött och att lönsamheten är låg.


Dålig inkomst
- I snitt tjänar en lammbonde kanske 600 till 700 kronor per slaktat lamm, om vi kan lämna in till slakteriet både på hösten och våren. Med de priserna är det svårt att få en dräglig årsinkomst om man inte är en stor lammproducent. Genom att sälja köttet själv hemma på gården blir det bättre.

De flesta lammproducenterna finns på fastlandet och därifrån får Bertil Gabrielsson tydliga signaler om att köttförsäljningen hemma på gården ökar.

- Men det krävs att man har intresset så klart. Det finns många på Gotland som är deltidsproducenter och som inte är lika beroende av en hög lönsamhet.

Av Gotlands cirka 200 lammuppfödare arbetar ett tiotal med lammuppfödning på heltid. Resten är deltids- eller fritidsuppfödare. Bertil Gabrielsson upplever det som att det är stor efterfrågan på just gotländskt lammkött. Men det mesta av lammköttet produceras efter att turisterna har åkt hem.


Sälja till fastlandet
- På vintern blir det betydligt lugnare på gårdsbutikerna. Vi får sälja till fastlandet och försöka skjuta på slakten och frysa in kött.

Men det är inte bara köttet som lammbönderna på Gotland tjänar pengar på. Skinnen och att lamm håller markerna öppna, så kallad landskapsvård, ger också inkomster. Ylwa Eriksson säljer lammprodukter i en gårdsbutik i Katthammarsvik.

- För optimal lönsamhet säljer man kött hemma på gården för då säljer man också mera skinn. Det är skinnen som vi tjänar mest pengar på. Att sälja kött hemma kräver mycket merarbete och man måste ha tillstånd från miljö- och hälsa, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om