"Gasledningen är inte vår sak"

- Gasledningen i Östersjön är ingen kommunal fråga. Vi saknar beslutanderätt.Så säger kommunalrådet Eva Nypelius (c) sedan kommunstyrelsen sagt nej till att aktivt driva opinion mot den planerade gasledningen i Östersjön.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2008-02-22 04:00
Ett av ärendena hade sitt ursprung i en motion (inlämnad i augusti 2006) från Lars Thomsson (c) som ville att Gotlands kommun skulle verka för att gasledningen skulle dras på land istället för på havsbottnen.

Markerar miljökraven
Sedan motionen skrevs har dock processen om gasledningen gått vidare och Gotlands kommun har redan skrivelser till Naturvårdsverket noga betonat vilka punkter man anser måste finnas med i miljökonsekvensbeskrivningen.
Det handlar bland annat om alternativa sträckningar, konsekvenser för fisket och konsekvenser för Gotlands totalt.
Att på det sättet markera att hårda miljökrav måste gälla räcker, menar Eva Nypelius och med henne en stor majoritet i kommunstyrelsen (inklusive motionsskrivaren Lars Thomsson).

Votering: 13-2
Vänstern och miljöpartiet håller dock inte med. De vill att kommunen mycket tydligare tar ställning mot gasledningen.
Brittis Benzler yrkade med stöd av Stefaan De Maecker att en skrivning med bland annat följande lydelse skulle antas: "...att Gotlands kommun använder alla möjligheter de har för att förhindra att en gasledning byggs genom Östersjön".
Frågan gick till votering som slutade 13-2. Den borgerliga majoritet och socialdemokraterna står på samma sida i frågan om gasledningen.
- Opinion i gasledningsfrågan måste drivas via andra kanaler, vi ska vara sparsamma med att använda kommunfullmäktige som tummelplats för åsikter i frågor som inte rör kommunens ansvar, sa Björn Jansson (s).

De Maecker upprörd
Han nämnde att hans eget parti, både centralt och lokalt, tagit klar ställning mot gasledningen.
Miljöpartiet håller dock fast vid att även kommunen bör ta ställning.
-Dagens beslut är upprörande. Vi kräver att kommunen säger tydligt nej till en dragning på Östersjöns botten, säger Stefaan De Maecker i ett pressmeddelande.

Affärsuppgörelse i Slite
Även i frågan om kommunens agerande gentemot Nord Stream stod borgarna och socialdemokraterna på samma sida. I kommunstyrelsen backade helt upp tekniska nämnden och dess beslut att teckna avtal om hamnen i Slite.
- Avtalet med Nord Stream ser vi som en ren affärsuppgörelse och vi anser att det var helt korrekt att beslutet togs i tekniska nämnden, säger kommunalrådet Eva Nypelius.

Kritiserar länsrätten
Hon är kritisk till länsrättens dom, som ju gav kommunen bakläxa och menade att tekniska nämnden överträtt sina befogenheter.
Avtalet med Nord Stream om Slite hamn borde ha fattats högre upp, av kommunfullmäktige, ansåg rätten. Eva Nypelius anser att domen är alltför färgad av värderingar.

Ger nämnden stöd
Nu kommer frågan till fullmäktige och den gör det med en tillstyrkan från kommunstyrelsen om att godkänna avtalet.
Samtidigt är domen överklagad och även där tycker kommunstyrelsen att tekniska nämnden gjort rätt. Miljöpartiet och vänstern var dock av avvikande mening och frågan gick till votering som slutade 13-2.

Ja till provborrning
Ytterligare ett ärende kring gasledningsprojektet gällde ett yttrande över Nord Streams ansökan om att få provborra för att undersöka havsbottnen där den planerade serviceplattformen ska byggas.
Här yrkade vänstern på avslag men alla övriga partier (inklusive miljöpartiet) sa ja.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om