Gasledningen kan ge gotlänningar jobb

- Den planerade gasledningen i Östersjön kan ge gotlänningar jobb. Och behövs cement till projektet, då tas den närmast från Gotland
Det säger Dirk von Ameln, ansvarig för gasledningsprojektet och chef vid rysk-tyska konsortiet Nordstream.

Gotland2007-01-23 06:00
I går berättade han om projektet vid en offentlig hearing i Almedalsbiblioteket. I dag, tisdag, berättar han vidare om det underlag som tagits fram vid en träff hos länsstyrelsen på Gotland. Frågorna var många i allt från miljö via militära och säkerhetspolitiska frågor till fiske och ekonomi.
- Om vi går med på en billig transportmöjlighet genom Östersjön för naturgas från Ryssland till Tyskland, då får ni köpa oss lite. Ska vi ha en plattform utanför Sandön, då borde Gotland och Sverige få ta ut en avgift på en promille av gasen som ska gå genom ledningen.
Sven Bosarfve, lantbrukare från Stånga, kom med en pigg idé som skulle kunna ge Sverige och Gotland ett ekonomiskt tillskott. Men han fick inget vidare gehör från Dirk von Ameln, gasprojektets ansvarige och chef vid det rysk-tyska konsortiet Nordstream.
- Vad kan en gasledning i Östersjön ge Gotland? Funderingen stannade i bänkraden högst upp i den närmst fullsatta hörsalen på Almedalsbiblioteket, men frågan kom till von Amelns öra i pausen mellan information och frågestund.
- Projektets anställda behöver förnödenheter och service och då ligger det nära till hands att den kringpersonalen tas från Gotland. Mellan 200 och 250 personer kan komma i fråga för support till gasprojektets personal under byggnadsskedet. Till detta kommer så ett eventuellt behov av cement. Det är ett billigt byggnadsmaterial, säger von Ameln, som det inte lönar sig att transportera långväga ifrån, och då ligger ju cementindustrin på Gotland nära till hands.

Säkerhet och miljö
På inbjudan av Folkpartiet och nätverket Gröna liberaler tog många chansen att informera sig och ställa frågor om gasledningsprojektet och dess konsekvenser. På plats var bland andra Christian Runeby representerande länsstyrelsen på Gotland, representanter för Sveriges Fiskares riksorganisation och för Världsnaturfonden.
- Det handlar framförallt om säkerhet och miljö men också om ekonomi. Om det alls ska byggas en gasledning så borde den dras över land och då pratar jag inte om Gotland utan fastlandet med Polen och Baltikum, säger Mats Ola Rödén, för kvällen i centrum tillsammans med Bror Lindahl för folkpartiet på Gotland.
- Vi vill inte stoppa en rysk gasexport. Men varför måste ledningen läggas på Östersjöns botten? Varför inte dra ledningen över land, undrade Carl B Hamilton, riksdagsledamot för fp, ledamot i Eu-nämnden samt utrikesutskottet, som rappt fick svar på tal från Dirk von Ameln.
- En rörledning på land får större miljöpåverkan och det lämpligaste och mest ekonomiska är att dra ledningen under vatten. Att lägga den under vatten har dessutom en politisk dimension. Ledningen kan då dras utan att den passerar några transitländer vilket betyder ökad säkerhet.
Men om det blir en skada på ledningen när den ligger på Östersjöns botten, vad händer då? Blir det en explosion? Amy Öberg, folkpartist från Väskinde fick också svar på tal från Dirk von Ameln.
- Den planerade rörledningen får lika kraftig armering som en stridsvagn så risken är låg för en skada. Men om så skulle ske skulle en gasbubbla röra sig uppåt genom vattnet men gasen kan inte antändas där. Naturgas kräver syre för att explodera och syre finns inte i vatten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!