"Gasledningen utanför Gotland är ytterst viktig - och säker"

Den omdiskuterade, jättelika gasledning som skall passera Gotland på havsbotten på vägen Ryssland-Tyskland är ytterst viktig. Och säker.
Det framhöll ambassadrådet Mikhail G. Zubov vid onsdagens säkerhetspolitiska Östersjökonferens i Visby.
- Självklart noterar vi diskussionen om ekologiska risker i Östersjön. Men vi har redan erfarenheter av en oljeplattform som visar att man kan vara på sjöbotten utan att skada det ekologiska systemet.

Gotland2006-03-16 06:00
Bakom konferensen "Säkerhet i Östersjöområdet" stod Folk och försvar samt Högskolan och den ägde rum i Almedalsbibliotekets hörsal. Högskolerektorn Leif Borgert inledde innan professor Bo Huldt, Försvarshögskolan, gav en historisk exposé över Östersjön som en del av Europa.
Försvarsutskottets medlemmar Allan Widman, (fp), och Marie Nordén, (s), diskuterade hur vi uppnår en säkrare region innan det var dags för det med spänning emotsedda föredraget av Mikhail G. Zubov, ambassadråd vid Ryska federationens ambassad i Stockholm. För fortfarande är det inte särskilt vanligt med öppna ryska föredragningar över säkerhetspolitiska ämnen.

Dialog mycket viktigt
- Det är mycket viktigt att få en dialog med ryska företrädare, menade konferensens moderator Lars Ekeman. Och Zubov kommer inte att väja för besvärliga frågor, tillade han och syftade på den frågestund som avslutade varje föredrag.
Mikhail G. Zubov har arbetat många år i de skandinaviska länderna, främst Norge och Sverige, och talar norska med karaktäristisk slavisk brytning.
Han inledde med en historisk lektion över vad Ryssland är med start i det ryska imperiet före 1917. Dagens demokratiska Ryssland är ju inte äldre än från 1990-talets början och där tog han avstamp i sin redogörelse över "Rysslands syn på Östersjösamarbetet"..
- Östersjön är strategiskt placerad mellan öst och väst och den internationella betydelsen stiger, fastslog han. Här går också gränsen mellan Ryssland och EU. Vi är intresserade av att bidra till regionens framtid och lägger stor vikt vid medlemsskapet i Östersjöstaternas råd och vill arbeta aktivt för att få bort hinder för handel.
Över huvud taget framhöll Mikhail Zubov vikten av partnerskap inom olika områden. Han poängterade att samarbetet inom energiområdet varit framgångsrikt och kom in på den planerade, gigatntiska nordeuropeiska naturgasledning som skall passera på havsbotten utanför Gotland, som närmast två mil utanför södra ön, och mött en hel del invändningar, inte minst miljömässiga sådana. 2010 skall den vara klar.
- Den är ytterst viktig för våra gasleveranser och skall föra gas Ryssland-Tyskland och ger möjlighet för leveranser även till andra länder som Sverige. Självklart noterar vi diskussionen om ekologiska risker i Östersjön. Men vi har redan erfarenhet av en oljeplattform som svarar mot alla normer och visar att man kan vara på sjöbotten utan att skada det ekologiska systemet.
- Östersjön är vår gemensamma resurs. Och 90 procent av föroreningarna stammar från land.
Det är där insatser bör göras, menade Zubov och pekade på Sveriges hjälp i bland annat S:t Petersburg-området som ett viktigt bidrag för ett renare hav.
Han framhöll också att Ryssland vill ha bort enskrovsfartygen från regionen och att man kan komma med sådana krav på andra länders tonnage för att få angöra ryska Östersjöhamnar.

Militärsäkerheten
Vad gäller militärsäkerheten konstaterade Mikhail Zubov:
- Östersjöregionen genererar redan fred för hela Europa, konflikter löses utan militär.
Han framhöll att Ryssland halverat sin flotta i Östersjön. Och att man inte har några atom-ubåtar.
- Vi har inga atomdrivna ubåtar i Östersjön utan de som finns drivs av dieselmotorer. En militär konflikt i Östersjöregionen är praktiskt taget utesluten, vi respekterar andra länders suveränitet.
Han exemplifierade med att baltstaterna är med i Nato. Men inskärpte:
- Vi har rätten att försvara våra gränser och bestämma hur vi ska göra detta.
Mikhail Zubov medgav att det fanns problem sett ur rysk snpunkt i Östersjöområdet såväl vad gäller baltstaterna som Kaliningradenklaven.

Huvudproblemet i Baltikum
- Huvudproblemet i Baltikum är att det efter Sovjets fall finns hundratusentals ryskspråkiga som inte har medborgarskap. Vi försvarar dem. Politiskt, inte militärt. Vi är beredda att ta emot dem i närliggande, glesbebyggda ryska distrikt. Men någon ström dit är det inte.
Kaliningrad är en viktig faktor i Östersjön enligt den ryska synen. Här vill man skapa en ekonomisk zon med ett bra investeringsklimat.
- Huvudmålet är att undvika isolering av denna ryska enklav. Men vi har ingen erfarenhet av en ekonomisk frizon så det uppstår problem med kriminalitet och korruption. Men vi skall skapa något bra.
På frågan om de ryska myndigheterna kunde tänka sig att demilitarisera Kaliningrad var Zubov synnerligen tveksam.
- Vi har rätt att göra vad som helst som suverän stat. Men vi placerar inte ut större styrkor där så det rör sig om samma antal som vid 1990-talet. Men en eventuell demilitarisering, det bestämmer politikerna.
Efter Mikhail G. Zubovs föredrag följde en paneldiskussion om säkerhetspolitiska perspektiv på Österjön med bland andra Sveriges ambassadör Malin Kärre från ambassaden i Vilnius.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om