Gässen ger allt större problem
Vitkindade gäss och den skada de orsakar blir ett allt större problem för lantbrukarna, framför allt på sydöstra och södra Gotland.I går träffades representanter för LRF och länsstyrelsen för att prata om hur man ska kunna hitta en långsiktig lösning.
BEKYMRAD. Vi måste hitta en långsiktig och hållbar modell för ersättning för de skador de vitkindade gässen orsakar, säger Peter Olsson, ordförande för LRF Gotland. Foto: Bengan Zettergren/GT Arkiv
Foto: Bengt Zettergren
I slutet av mars och början av april brukar gässen passera Gotland på sin väg till Ryssland. Under två månader landar upp emot 200000 vitkindade gäss på ön för att äta sig mätta.
Samma bönder drabbas
Ett 40-tal lantbrukare brukar varje år få ersättning för viltskadorna. Men de får enbart betalt för förlorad skörd, inte för övriga kostnader som gässens framfart för med sig. Och det är i stort sett samma lantbrukare som drabbas år från år.
Förra året fick länsstyrelsen ansökningar som tillsammans hamnade på 550000 kronor. Tidigare har länsstyrelsen fått mellan 400000 och 500000 kronor från Naturvårdsverket till ersättning för viltskador, men i fjol fick man enbart 250000 kronor.
-Vi lyckades lösa det genom att omfördela en del pengar från skötselanslaget som vi har för bland annat naturreservat, säger Tomas Johansson på länsstyrelsen. Men det är ett svårlöst problem. Gässen måste få någonstans där de får vara och beta.
Faludden förstörd
Och det har de på Faludden i Öja. Där har man avsatt ett ungefär 100 hektar stort område där markägarna får ersättning för att låta gässen äta. En av markägarna är Yngve Jacobsson vid Burge.
-Jag klipper och håller det kortsnaggat och så gödslar jag med kväve så att det ska vara lockande för gässen. Visst känns det konstigt att sköta odlingar till gässen, men det var jobbigt att aldrig få skörda. Det blev många nervösa dagar. Skörden räckte aldrig och till slut orkade jag inte. Nu får jag ersättning för skötseln åt gässen, men den täcker ju inte allt.
Faludden har blivit förstörd av gässen, de betar alldeles för hårt, tycker Yngve Jacobsson som sett utvecklingen under de 70 år han levt och bott där.
Alldeles för många gäss
-Det bästa vore att skjuta gässen. De är alldeles för många, säger han.
Men Naturvårdsverket tycker att man istället ska förebygga skadorna. Och det är lättare sagt än gjort.
-Kanske kan man ordna skötselavtal i fler områden, men det beror på hur skiftena ser ut. Dessutom ska alla markägare vara med på det, säger Tomas Johansson.
Men problemet växer och mötet igår var en start för att försöka hitta en lösning. I mars blir ett nytt möte. Till detta ska representanter för Naturvårdsverket och Viltskadecenter bjudas in.
-Sverige har åtagit sig att skydda arten, då ska inte enskilda lantbrukare behöva ta de ekonomiska konsekvenserna av det, säger Peter Olsson.
Dialog med markägarna
LRF kommer nu att försöka räkna ut vad skadorna av de vitkindade gässen egentligen kostar lantbrukarna på Gotland. Inte enbart i förlorad skörd utan även kostnader för utsäde, gödsel, maskiner och arbete som utförs utan att man kan skörda.
Man kommer också att ha en dialog med markägarna om problemet och hitta argument till att ersättningarna verkligen behövs.
-Det måste finnas en morot så att det lönar sig att odla mat till gässen, säger Peter Olsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!