Geab har "Sakernas internet" – men regionen passiv

Vad har en sänglampa gemensamt med mögelkontroll i Norra Gotlands kyrkor? Tja, så länge det finns el med i bilden kan det mesta länkas samman.

Anne Ståhl Mousa tror att Region Gotland kommer använda IoT-lösningar i framtiden.

Anne Ståhl Mousa tror att Region Gotland kommer använda IoT-lösningar i framtiden.

Foto: Dennis Pettersson/TT Arkiv

Gotland2020-11-08 13:52

Begreppet The Internet of Things (IoT), eller Sakernas internet, har funnits sedan 1999. Det handlar om att mycket mer än bara datorer och mobiltelefoner i dag är uppkopplat mot nätet.

Det kan vara robotgräsklippare, elmätare, brunnar, lampor, allt möjligt med elkomponenter egentligen. "Allt som har en på/av-knapp kan styras via IoT", sägs det. Det talas även om "IoT-nät" där sensorer och kontroller, ibland med vitt skilda användningsområden, kan avmätas eller styras av en gemensam enhet.

På Gotland finns ett sådant IoT-nät, utvecklat av Geab. Om det berättade bolagets specialist Malin Bäckman vid Energicentrums digitala frukostseminarium på torsdagen.

Norra Gotlands pastorat togs som exempel. Där fanns problem med både höga energifakturor och mögel.

– Nu har vi satt upp mätare och tillsammans med Campus Gotland tagit fram ett mögelindex. Klickar man på en kyrka här kan man se temperatur och fuktighet i olika delar av byggnaden, visade Malin Bäckman på skärmen.

Även Slite strandby har haft nytta av Geabs nät, med sensorer och smarta brandvarnare i stugorna. Investeringen kostar, men sparar också pengar.

– Det har gjort mycket för deras försäkringspremie.

Under frukostmötet talades det även om IoT-nät som kan användas – och används – av kommuner och städer, för allt från vattenflödeskontroll till att optimera cykelrutter.

Men Region Gotland nämndes aldrig, trots att regionen både finansierar Energicentrum och deläger Geab.

Varför, undrade GT, när seminariet var slut.

– Jag vet inte, vi vill gärna göra ett testprojekt med regionen. Geab har det enda IoT-nätet på ön och vi står med öppna famnen, svarar Malin Bäckman.

Frågan fick tas vidare till Anne Ståhl Mousa, bredbandskoordinator på Region Gotland. Men svaret förblir ändå något oklart.

– Det är en bra fråga. Jag har pratat om det här sedan 2017 och tycker ändå att vi är på god väg, men det tar tid att komma fram till exakt vad vi ska ha det här till. Sedan är det en kostnadsfråga också.

Har ni ingen fördel av att äga 25 procent av Geab?

– Vi får lägre elkostnader, men vad jag vet har vi ingen annan gräddfil på något sätt, svarar Anne Ståhl Mousa.

Samtidigt är mycket av regionens utrustning på olika sätt är uppkopplad ändå, även utan ett specifikt IoT-nät.

– Vi var tidigt ute med GSM-nätverk. Och då är frågan om vi behöver byta teknik eller inte, poängterar Anne Ståhl Mousa. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!