Om elräkningarna sved förra vintern kan det bli än värre i höst och vinter. Enligt experter kan priserna komma att dubbleras i södra Sverige och ett pris per kilowattimme på i värsta fall åtta kronor utesluts inte.
En av grundorsakerna är tillgången på gas i Europa. Kriget i Ukraina har lett till att Ryssland stryper gasen till andra länder. Av Sveriges elförsörjning kommer bara knappt en procent från rysk gas, men vi påverkas ändå kraftigt då höga kol- och gaskostnader driver upp elpriserna på Europamarknaden.
– Rent teoretiskt kan det bli hur dyrt som helst. Elen ligger en bra bit under en krona per kilowattimme, men under extrema förhållanden kan det bli sju-åtta kronor. Det är en helt otrolig ökning som inte gäller på någon annan råvara i hela världen, säger Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer till Aftonbladet.
Vid Gotlands Energi följer man utvecklingen. Som vanligt gäller att den som har elavtal med fast pris vet vad varje kilowattimme kostar, i motsats till den med rörligt pris.
– Det är jättesvårt att råda i detta läge men det man ska vara medveten om är att om man ligger på rörligt kan det bli dyrt i höst och vinter. Binder man avtalet vet man vad man har för kostnad, säger Malin Bäckman, rådgivare på Geab.
Men att binda elpriset är inte alltid helt enkelt eftersom färre fastprisavtal erbjuds.
Har ni några andra handfasta tips?
– Se över vad du kan påverka i din bostad. Sänk temperaturen några grader, släck lampor, ha inte apparater på i standby-läge. Om man ligger på rörligt avtal kan man också begära timmätning och timdebitering och då styra sin elförbrukning till billigare timmar, då priset är mycket volatilt över dygnets timmar. Detta innebär att man då blir debiterad timme för timme istället för ett genomsnittspris på börsen.