Tekniken som Geab kommer att använda för att redovisa badtemperaturerna heter IoT och står för "Internet of things". Det är ett radiobaserat system där sensorer kan berätta en rad olika saker, så som fukt, vattenförbrukning och temperatur. Det är det sistnämnda som kommer att stå i fokus när Geab under tisdagen alltså lanserar Geabkollen.
– IoT är en teknik som vi jobbat med under ett antal år i de gotländska kyrkorna för att exempelvis kunna mäta temperatur och luftfuktighet. Eftersom vi byggt upp en infrastruktur genom det projektet så kan vi använda oss av tekniken för att mäta andra saker, och på så sätt föddes idén om att mäta aktuell vattentemperatur på öns badplatser, säger Oskar Lindehejd, marknadschef på Geab.
Initiativet sker i ett samarbete med företaget Eniki och Svenska Livräddningssällskapet på Gotland, och i nuläget sitter mätare utplacerade på fem platser runt om på ön: Kallis, Tofta, Burgsvik, Åminne och Sudersand.
– Förhoppningen är dock att bygga på med fler platser senare under den här veckan. Det här är ett pilotprojekt där vi kommer att testa oss fram under sommaren, och faller det väl ut så kan det återkomma även i framtiden.
Oskar Lindehejd berättar att man under sommaren kommer att kunna se badtemperaturerna i realtid på gotlandsenergi.se/geabkollen, och att syftet med projektet, förutom att hjälpa badsugna att hitta rätt badplats, är att skapa ett intresse runt IoT-tekniken.
– Får fler upp ögonen för tekniken så kan det öppna upp för att finna andra användningsområden för den, säger han.
Ett annat sätt att hålla koll på badtemperaturer och förekomsten av alger är att gå med i vår Facebook-grupp Bada på Gotland.