December bjöd på en perfekt storm när det gäller elpriserna. Kallt väder. Stillastående kärnkraftsreaktorer. Dagar utan vind med stillastående vindkraftverk, och isläggning på älvarna. Någon dag toppade timpriset på nio kronor per kilowattimme som allra mest, och svinkalla vecka 50 var snittpriset omkring fyra kronor i elområde 3 som Gotland tillhör.
När Google listar vad som det sökts efter mest på internet under 2022 ligger frågan "vad kostar elen i dag" i topp. En fingervisning så god som någon om vad svenskarna pratat om, och oroat sig för.
När decemberfakturan anländer någon vecka in i januari kommer många gotlänningar att få en chock. Julius Bengtsson är marknadschef på Gotlands Energi AB (Geab), och han är väl förberedd på vad som sannolikt väntar.
– Vi har sett att frågorna kring elmarknaden och elavtalen ökat under hela året, och vi har successivt bemannat upp i kundtjänst för att kunna möta behovet. I januari har vi också beredskap för att kunna bemanna upp ytterligare om det skulle behövas, säger han.
Däremot kan kunder få räkna med att det kan ta tid att komma fram.
– Vill man slippa sitta i telefonkö rekommenderar jag att fylla i kontaktformuläret på vår hemsida, så hör vi av oss istället, säger Julius Bengtsson.
Mikael Bladh, chef för fakturering och betalning på Eon, skickar ut fakturorna för decembers förbrukning till över en miljon kunder om en vecka ungefär, och han säger till TT:
– Elräkningen nu i januari kan vara den högsta någonsin.
Julius Bengtsson vill inte göra den förutsägelsen, men slår fast att alla kunder måste räkna med en väsentligt högre elräkning för denna december jämfört med samma månad förra året.
För den som hamnar i ekonomisk knipa finns möjligheten hos Geab att dela upp fakturan och lägga upp en avbetalningsplan. Men som kund i det läget gäller det att vara förutseende och inte höra av sig dagen innan räkningen förfaller.
– Vi har stor respekt för att det är tuffa tider för många, och vi har möjlighet att göra en avbetalningsplan. Men då måste man tänka på att kontakta oss i god tid, säger Julius Bengtsson.
Vad har du för råd till elkonsumenterna inför vintern?
– Det är de generella råden som gäller. Försök att minska elförbrukningen, sänk värmen någon grad. Kanske ta kortare duschar, sådant påverkar mer än man kanske tror. Var proaktiv och kontakta oss i god tid om det är problem.