”Geabkollen” är tillbaka – mäter badvattnet runt om ön

För femte året i ordningen mäter Geab återigen badtemperaturerna vid olika badplatser på Gotland. På onsdagen drog tjänsten ”Geabkollen” i gång igen. ”Vi har sett att det verkligen uppskattas”, säger Erik Ersson på Geab.

Tofta är en av de badplatser som har varit med i Geabkollen sedan starten 2020.

Tofta är en av de badplatser som har varit med i Geabkollen sedan starten 2020.

Foto: Emelie Stenqvist

Gotland2024-05-15 16:15

Nyheten i korthet

  • Geab har för femte året i rad sin tjänst ”Geabkollen”, som mäter badtemperaturerna på Gotland. I år har bolaget placerat sensorer vid 14 badplatser på ön.
  • Tjänsten har blivit populär och Geab har som mål att den ska fortsätta växa. I år samarbetar de också med Destination Gotland, så att informationen visas på färjornas monitorer.
  • Sensorn på bojarna mäter både vatten- och lufttemperaturen, vilket gör att badare kan se hur varmt eller kallt det är i vattnet vid olika stränder.

Under sommaren 2020 lanserade elbolaget – som till 75 procent ägs av statliga Vattenfall, medan resten tillhör Region Gotland – sin badkarta ”Geabkollen” för första gången. De utplacerade sensorerna mätte då vattentemperaturen vid fem gotländska badplatser: Tofta, Burgsvik, Åminne, Sudersand samt vid Kallisbryggan i Visby.

Varje sommar sedan dess har nyfikna och badsugna kunnat gå in på Geabs hemsida för att se hur varmt – eller kallt – det är i vattnet.

Och tjänsten har växt stadigt sedan starten. I år har bolaget placerat ut bojar med sensorer vid sammanlagt 14 badplatser runt om på Gotland: Sudersand, Ekeviken, Slite, Åminne, Sandviken, Ljugarn, Herta, Burgsvik, Holmhällar, Nisseviken, Warfsholm, Tofta, Ihreviken och Kallisbryggan.

– Vi har sett att den här tjänsten verkligen uppskattas och att det finns ett stort intresse för den. Vår ambition är att Geabkollen fortsätter att växa och användas, säger Erik Ersson.

undefined
Erik Ersson arbetar med ”internet of things” på Geab.

Han är ansvarig för IOT – vilket är en förkortning för den engelska termen ”internet of things” – på Geab. Det är namnet på den typ av teknologi som använder trådlösa sensorer för att både kunna skicka och ta emot information från såväl en dator som en mobil.

– Vi vill visa på IOT-teknikens möjligheter, samtidigt som vi kan göra något positivt för både våra kunder och alla badsugna på Gotland, säger Erik Ersson.

I år samarbetar Geab också med Destination Gotland, vilket innebär att ”Geabkollen” kommer att visas på färjornas monitorer.

– Det är en jättekul nyhet och vi är glada över samarbetet, säger Erik Ersson.

undefined
Badbryggan i Kvarnåkershamn.

Sensorn på bojarna – som placeras mellan 100–200 meter ut i vattnet – mäter både vatten- och lufttemperaturen. Av de 14 badplatserna som mäts var det vid 14-tiden på onsdagseftermiddagen som kallast vid Kallisbryggan och i Ekeviken på Fårö. Vid båda platserna var det enligt ”Geabkollen” nämligen endast 8,5 grader.

Allra varmast vatten var det i Klintehamn, tätt följt av Nisseviken. Där var det 15,1 respektive 15 grader i vattnet. Det är också badplatser som Erik Ersson gärna besöker.

– Just nu är det de varmaste platserna, men det kan ändras fort. Jag rekommenderar att besöka olika stränder och se vilka varierade badplatser Gotland har ett erbjuda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!