Geabs mål att erbjuda fjärrvärme långt bort

Gotlands kommun står inför ett vägval vad gäller hur vi i framtiden skall ta hand om våra sopor. Debatten går just nu hög om huruvida soporna skall förbrännas på Gotland eller om vi skall använda någon annan metod.
Det finns en idé om att Gotlands energi AB skall bygga en anläggning för bränning av soporna.

Gotland2004-10-15 04:00
­Men vi står inte och faller med det, säger Sören Larsson, ansvarig för fjärrvärmen vid Geab. Det finns många andra metoder att välja.
Geab kommer under alla omständigheter att behöva hitta en metod för att producera fjärrvärme som är billigare än idag. Bland annat måste en del av oljan och elen ersättas.
­Idag vet vi inte om det är ekonomiskt möjligt att bygga en anläggning på Gotland, säger Sören Larsson. Men om det gör det, om det blir förbränning på Gotland, då kommer den att producera fjärrvärme motsvarande mellan två och tre megawattimmar per ton.
Man räknar med att 25000 ton avfall kan komma att brännas. Det motsvarar uppvärmningen av omkring 4000 normalstora villor.
­Vi har som mål att kunna erbjuda fjärrvärme till kunder som finns i mindre och kanske avlägsna områden, säger Sören Larsson. Ett erbjudande till dem som idag värmer upp med olja eller el. Men för att kunna göra det måste vi pressa kostnaderna.
Sören Larsson klargör emellertid att det ännu är en lång process innan man kan bestämma sig för en anläggning på Gotland.
­Vi vet fortfarande inte om det är möjligt, säger han. Men fördelen med att bränna soporna på ön är att energin stannar här. Alternativet är ju att fortsätta skeppa avfallet till fastlandet.
­Den debatt som förs idag verkar utgå från att allt redan är beslutat. Och det man debatterar är hushållssoporna som bara utgör drygt en tredjedel av avfallsmängden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om