Gener från Leicester bakom tidiga födslar i Follingbo

Gotland2005-09-24 06:00
Hennes specialitet är vårlamm och är dessutom är hon kravlammsproducent. Vid sin fårgård i Follingbo satsar Ingegerd Sahlsten för att möta en ökad efterfrågan på lammkött från Gotland.
- Vårlamm betyder lammning tidigt på våren och att lammungarna är färdiga för slakt från april till början av juli, förklarar hon vars besättning självmant började lamma tidigt på året. Det var då sent 1980-tal och tidig slakt på året inte självklart.

Ingegerd Sahlsten berättar att vårlamm numera är något som allt fler satsar på. Förr slaktades lamm bara sent på hösten. Då var den verksamheten helt reglerad. Numera sker slakten inte bara på hösten utan vid de tider då lammen är färdiga.
Med pälslamm av Gotlandsfår som bas köptes den första Leicesterbaggen, en ras känd för tidig lammning, till gården vid Follingbo. Det var 1983 och resultatet av korsningen blev större och bättre lamm.
- Mina vårlamm föds inomhus runt nyår och in i januari. De växer upp inomhus under vårvintern och släpps ut i hagarna allt efter väder och tillväxt. Satsningen på vårlamm innebär periodvis mer än ett heltidsjobb, med lugnare arbetstider däremellan.
Många tror att betäckning och lammning är säsongbunden. Ingegerd Sahlstens erfarenhet är att baggens betäckning av tackorna inte följer viss säsong- eller är bunden till en viss årstid.
- Jag vet att det låter kontroversiellt. Men min erfarenhet är att så länge tackorna är dräktiga kan bocken gå tillsammans med dem. Annars, om man inte vill få dem dräktiga, måste han hållas skild från honorna.
I hagen mot Follingboväg går syn för sägen. Lammkällingens Snorre är ute och jobbar. Han är gårdens vallhund och följer ett gäng vitulliga köttdjur med blicken och på kommando samlar han elegant ihop flocken och driver fåren mot fållan.
- En vallhund är ett måste eftersom jag har betesmark på båda sidor om Follingboväg. utan Snorre hade jag aldrig fått fåren över vägen. När det går riktigt bra tar övergången så fort att förbipasserande bilister knappt märker av fåren på vägen.
Ingegerd Sahlberg satsar inte bara på vårlamm. Hon är också kravlammsproducent. Med en märkeskvalitet över 90 procent har hon uppmärksammats. För det resultatet prisas hon av Fåravelsföreningen för högst andel kvalitetslamm i storleksklassen 60-110 lammungar.
- Det är ett fint erkännande för jobbet. Att vara fårbonde med inriktning på¨vårlamm och producent av kravlamm är roligt men också en utmaning. Många hävdar att det inte går. men det gör det. Jag är beviset, säger Ingegerd med ett skratt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om