Generaldirektör pratade upphandling med Gotlands Gille
Foto:
Gotlandstrafiken har av staten upphandlats sedan 1970.
Inför den senaste upphandlingen fanns det vissa utgångspunkter som enligt Staffan Widlert borde uppmärksammas. De var bland andra:
* Dagens operatör gör betydande vinster.
* Det går att köra trafiken billigare.
* Att åstadkomma konkurrens i upphandlingen är viktig.
* Målet skall vara fortsatt trafik med snabba färjor till samma pris.
* Att kräva exakt samma standard skulle äventyra konkurrensen.
Som minnesgoda läsare vet kom det inte in några anbud över huvud taget. Enligt Staffan Widlert berodde det bland annat på att de rederier som opererar på marknaden är ytterst ovana vid upphandlingsprocesser. De är vana att starta trafik på rent kommersiella grunder där marknadskrafterna gäller. Destination Gotland som däremot har vanan inne, som är duktiga och konkurrenskraftiga visste, enligt Staffan Widlert, att inga andra operatörer lämnat anbud varför de, om uttrycket tillåts, lugnt kunde sitta still i båten. Ett annat skäl som anfördes var den relativt korta avtalstiden.
För Rikstrafiken blev det att ta nya tag. Nu var tiden knapp. Här gällde att få in flera anbud varför man från Rikstrafikens sida åkte runt till olika rederier för att efterhöra deras synpunkter på anbudsförfarandet. Man gjorde allt för att stimulera konkurrens. Bland annat utlovades ersättning till de rederier som lämnade anbud som sedan inte antogs. Man lämnade respit på anbudstiden för transportföretaget Veolia, som i samarbete med Tallink kunde tänkas lämna anbud. Samtidigt fanns hotbilden att Destination Gotland skulle dra sig ur och sälja sina fartyg på den internationella marknaden som just då erbjöd mycket höga priser för den typen av tonnage. Det fick till följd att man, parallellt med upphandlingsproceduren, de facto förberedde sig för statligt drift av trafiken om det skulle visa sig nödvändigt.
Endast Gotlandsbolaget lämnade in ett anbud. Tallink visade sig vara för upptagna med övertagandet av Silja för tillfället för att samtidigt orka med ett anbudsförfarande. Rederiet i samarbete med Veolia hade emellertid ställt många och detaljerade frågor om trafiken och därigenom givit intryck av att seriöst vilja vara med i leken.
Staffan Widlert rundade, efter en frågestund, av med att understryka att framtida utredningar i ärendet skall ske så öppet som möjligt. Att Rikstrafiken skall upprätthålla en dialog med Trafikantrådet, gotlänningarna, regering och riksdag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!