”Prata med nästa generation om det ekonomiska”

Varje år byter många svenska gårdar ägare. Ofta är det en yngre generation som ska ta över och då handlar mycket om hur det ägarbytet ska göras på bästa möjliga sätt.

Årligen funderar gårdsägare på att göra ett generationsskifte. Men hur går man till väga när man ska lämna över sin gård eller skogsmark till en ny generation?

Årligen funderar gårdsägare på att göra ett generationsskifte. Men hur går man till väga när man ska lämna över sin gård eller skogsmark till en ny generation?

Foto: Privat

Gotland2022-04-17 20:45

Årligen funderar ett stort antal gårdsägare att göra ett generationsskifte. Men hur är det egentligen att lämna över sin älskade gård eller skogsmark till en ny generation? Mikael Langborger, jurist på Ludvig & Co, säger att det finns många frågor att ta hänsyn till i sådana fall.

Vi har årligen flera föredrag i sådana här frågor. Det är många äldre som vill lämna över sin gård och har frågor om hur man kan göra det, säger Mikael Langborger. 

Han säger att det är viktigt att i tid börja fundera kring hur man ska göra med sin gård eller mark. Då är det lättare att på ett bra sätt genomföra en försäljning eller skifte till en ny generation.

– Det är så mycket praktiska grejer som fastighetsägaren inte tänker på att föra vidare, det kan vara allt från hur man ska sladda skogsvägarna till att röja i planteringarna, säger han och fortsätter:

Sedan kan det vara bra att prata med nästa generation om hur man ska göra det rent ekonomiskt. 

Det är en affär som kan bli komplicerad, inte bara ekonomiskt, utan även känslomässigt:

Ett generationsskifte kan väcka alla möjliga frågor och känslor. Det första vi gör att reda ut med den äldre generationen om vad de vill ha ut av det och var de vill komma vidare. I många fall har de här personerna en stor förmögenhet i gården eller marken som inte är pengar. Det är ju deras pensionsförsäkring, säger Mikael Langborger. 

Det låter som att det ibland kan bli infekterat?

– Ja, så är det. Om det är en stor fastighet, om man har många barn och ett av dem ska ta över. Då kan det bli svårt för den personen att lösa ut fem syskon till marknadsvärdet. Om man sedan ska få dem att göra lite avkall för att syskon ska ta över, då kan det bli mycket känslor. Mitt jobb kan ofta handla om att jämka ihop folk för att kunna gå vidare på ett bra sätt. 

Mikaels tre bästa tips vid generationsskifte

Man ska låta alla komma till tals inom en familj. Både föräldrar, de som ska ta över och även de som inte är intresserad av att ta över – att de vet vad som händer och sker. Kan man lösa det ekonomiska på en och samma gång?

Föräldragenerationen ska tänka ett varv till på sig själva – så att det finns en bra plan framåt. De kanske vill köpa en bostadsrätt och då ska man ha ett kapital som man kan realisera om man vill det. 

Anlita en rådgivare som jobbar med de här frågorna. 

Mikael Langborger, jurist på Ludvig & Co i Kalmar.
Mikael Langborger, jurist på Ludvig & Co i Kalmar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!