Brottsförebyggande rådet, BRÅ, har nu publicerat förra årets preliminära brottsstatistik för Gotland. Statistiken gäller antalet anmälda brott i de olika brottskategorierna. Siffrorna visar att det totala antalet ligger på ungefär samma nivå som året innan, 5 907 jämfört med 6 073 år 2022. Bland de brott där anmälningarna har ökat finns sexualbrotten där polisen fick in 178 anmälningar förra året, jämfört med 130 år 2022. Det är en ökning med nästan 37 procent.
– Det är högt prioriterade brott, alla sexualbrott är allvarliga, säger Mats Östman, gruppchef vid polisen på Gotland.
Vad som ligger bakom ökningen har Mats Östman svårt att säga, men menar att det kan bero på en ökad anmälningsbenägenhet. Han berättar att de mindre komplicerade ärendena, som sexuellt ofredande, räknas som mängdbrott och de kräver ingen särskild kompetens hos utredarna.
– Men pratar vi våldtäkt, sexuella övergrepp eller utnyttjande av barn, då har vi en grupp som sysslar med de grövre brotten. De har stor vana och hög kompetens att hantera sådana ärenden, säger Mats Östman.
Precis som i övriga landet, har antalet bedrägerier ökat. Här på ön anmäldes 542 brott under 2023, motsvarande siffra för 2022 var 380. Det är en ökning med hela 42 procent, betydligt mer än i riket som helhet där ökningen är 22 procent.
– Brotten har ökat oerhört mycket och utgör en betydande del av de öppna ärenden vi arbetar med, säger Mats Östman och fortsätter:
– Vissa är svåra att utreda då man inte hittar en misstänkt, till exempel om någon blir uppringd och lurad kan det vara svårt att spåra den som ringt.
Glädjande nog finns det dock brott där antalet anmälningar sjunkit. Det gäller till exempel stölder av ”icke motordrivet fortskaffningsmedel”, dit cyklar ju hör. År 2022 anmäldes 426 stölder, förra året sjönk antalet till 273, en minskning med drygt 35 procent.
– Det kan vara att folk har blivit mer medvetna och vidtagit åtgärder för att hindra det, som bättre lås och att man tar in cykeln. Men oavsett så är vi tacksamma, det är få sådana brott som blir uppklarade, säger Mats Östman.
Även anmälningarna om narkotikabrott – som exempelvis ringa narkotikabrott – har gått ner jämfört med 2022, från 1 040 till 897.
– Under 2022 var vi intensiva. Vi ville hitta många och se hur det ser ut på Gotland. 2023 lades mer fokus på att jobba brottsförebyggande mot ungdomar, säger Mats Östman.