Vad kostar en julgran? En omöjlig fråga att svara på, visar en rundringning till flera gotländska säljare och odlare. Några återförsäljare lockar med riktigt låga priser, en tredjedel mot hos vissa andra.
– En hundring, det är väl bra pris, säger Ulla-Karin Nyqvist Snöbohm som just köpt gran hos Byggmax i Visby.
Det är danska granar som butikskedjan importerat, där priset för en vanlig rödgran ligger på 99 kronor.
Hos grannen Granngården kostar en dansk rödgran 249 för medlemmar.
– Vi säljer som tusan, säger Weronica Carlsson i kassan och menar att granarna barrar betydligt mindre om man låter dem mellanlanda i några plusgrader – innan man tar in dem från kylan till rumstemperatur.
Hos Växthuset Linds säljs både gotländska och danska granar.
– Det är tuff konkurrens, att svenska kronan är svag gör danska granar dyra och frakten är mördande, säger Alex Holsner och berättar att priserna börjar på 349 kronor för en vanlig rödgran, och att granar finns i olika kvalitetsklasser där man får vad man betalar för.
Flera odlare gör som Jonas Kebbe i Eksta, säljer egna granar hemma på gården. Han vann nyligen upphandlingen till regionen och fick leverera ett större antal rödgranar till Visby och öns tätorter.
– Det är väl klart att man är stolt, det skulle vara konstigt annars, säger han om att en av hans granar nu pryder Stora torget i Visby.
Vid gårdsbutiken är det däremot inte rödgran han säljer.
– Nej, jag har ytterst lite, det är kungsgran vi säljer hemma på gården, säger han och berättar att de kostar från 500 kronor.
Att betala någon hundralapp mer än för en vanlig gran kan löna sig, menar han.
– Kungsgranen barrar inte, och är mycket maffigare, säger Jonas Kebbe.
Liksom flera av öns granodlare planerar Jonas Kebbe för en helg med "självplockning".
– Den 16 och 17 december får man komma ut och välja i odlingen, så får man antingen såga ner den själv eller så kommer jag och hjälper till, säger han.
Vid Bärgården i Källunge har Stefan Olsson pysslat om sina granar under året.
– Jag har en häcksax och det är stor skillnad om man får fixa till dem, säger han.
Efter att folk tidigare år vallfärdat till hans självplockning fick han sätta stopp.
– Tyvärr har det varit så uppskattat att granarna då tagit slut. Det kom för mycket folk, säger han och berättar att det tar sju till åtta år innan en ny gran vuxit klar.
I år öppnar han igen, men all granförsäljning är koncentrerad till två timmar under ett enda tillfälle.
– Söndag tredje advent mellan klockan 13 och 15. Då är det enbart självplockning och gästspel av tomte med glögg och pepparkakor, säger Stefan Olsson utan att avslöja om det är han själv som gömmer sig bakom tomteskägget.
Priset för en egenhuggen rödgran i Källunge ligger i år på 300 kronor, 480 för en kungsgran.
Hos Lilla Bjers har Elin Hoas fullt upp med försäljningen, medan hennes bror Einar ansvarar för huggningen.
– Vad jag vet är vi de enda Krav-godkända odlarna på Gotland och det finns bara sju eller åtta i hela Sverige, säger pappa Göran Hoas och berättar att gården förbereder för en generationsväxling.
Priset för en rödgran som vuxit i Västerhejde ligger på 375 eller 475 kronor, beroende på storlek. Blågran, kustgran och kungsgran kostar från 500 kronor och uppåt, Krav-godkända.
– Granar i södra Sverige och Danmark kan vara sprutade med ogräsgift och insektsgift. Krav är i första hand bra för miljön där granen vuxit, säger han.