Här följer delar av de synpunkter som lämnats in.
Svenska kyrkans Visby stift skriver att antalet deltidsboende som är skrivna på fastlandet och betalar sin skatt där men sedan nyttjar kommunens resurser är många. Dessa boende har, enligt Visby stift, lite kortsiktiga egenintressen som fastighetsägare och är ett stort hinder för Gotlands möjligheter att uvecklas på långsikt. Visby innerstad riskerar att bli en spökstad vintertid. Därför föreslår stiftet ett införande av den åländska modellen med hemortsrätt så att gotländska ungdomar kan bo kvar på ön och de som vill återvända till ön kan göra det.
Stiftet vill även att bibliotekets utbud av andlig litteratur utökas.
Almi Företagspartner anser kritiserar visionen för att den saknar tidssatta delmål fram till 2025, något som skulle underlätta att nå fram till slutmålet, menar man. Almi anser även att visionen är alldeles för lång. En vision ska vara kort, kärnfull och lättförståelig för den breda allmänheten. Det för att den ska vara tydlig och lätt att ta till sig.
Gotlands distrikt av Sveriges pensionärsförbund anser att målet att nå en befolkningssiffra på 65 000 ter sig allt mer avlägset. Det skulle även innebära en tung börda för de kvinnor som ska föda och uppfostra barnen varvid man efterluser åtgärde från sämhället för att underlätta och stimulera öns kvinnor. Vidare anser man att sysselsättning och utbildning är det allra viktigaste för att den gotländska befolkningen ska stå kvar på dagens nivå eller öka.
Även Kultur- och fritidsförvaltningen har lämnat synpunkter. Därifrån uttrycker man ett stort önskemål om att visionen ska framställas på ett sådant sätt att det skapar spänning, intresse och är övertygande. Nämnden anser även att kulturområdets betydelse ska beskrivas mer ingående och tydligare än vad det görs nu.
Klintehamns och Eskelhems centerkretsar anser att visionen är snygg och välskriven men att den är alltför mångordig och innehåller en del självklarheter.
En studiecirkel, under ledning av Hans Klintbom, anser att det bör reserveras mark för en framtida bro till Fårö. Att öka medellivslängden är viktig, anser cirkeln, men inte att minska skillnaden mellan könen och ställer frågan: Om medellivslängden för kvinnor skulle öka med tre år och för männen med två år skulle det då räknas som ett misslyckande?
Från det möte där kulturarbetare, politiker och tjänstemän samlades för att diskutera kulturens roll lämnas bland annat följande synpunkter: Kulturen på Gotland bör lyftas fram på ett tydligare sätt i visionen. Ett samhälle som kombinerar känsla med förnuft, som ser kreativitet som likvärdigt med rationealitet står bättre rustade inför miljöhot och utflyttningsproblemtik.
TCO-rådet Gotland tycker att styrdokumentet behöver bättre struktur, att det är rörigt och att det krävs förtydliganden. TCO-rådet undrar även om inte ett utvecklingsprogram borde gälla oavsett hur många invånare som bor på Gotland.
Ger synpunkter på framtidsvision
Nu har flera synpunkterna på Vision Gotland 2025 kommit in till kommunens ledningskontor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!