Gesällprov i reklamfilm

Tolv elever vid film- och produktionsutbildningen i Fårösund har arbetat intensivt i sju veckor med sitt slutarbete, en reklamfilm som klipps i tre versioner. Den långa filmen ska bli en minut lång, de båda andra 30 respektive 20 sekunder långa.

Tagning. En av scenerna i filmen som spelats in på lasarettet i Visby. Rickard Åstedt, Filip Bengtsson, Moa Grundel, My Sandgren, Sofia Trehn.Foto: Albin Eriksson

Tagning. En av scenerna i filmen som spelats in på lasarettet i Visby. Rickard Åstedt, Filip Bengtsson, Moa Grundel, My Sandgren, Sofia Trehn.Foto: Albin Eriksson

Foto: Albin Eriksson

Gotland2010-05-21 04:00
Beställaren är stiftelsen Min stora dag, som har som mål att uppfylla svårt sjuka barns drömmar. Reklamfilmen kommer bland att visas i samband med stiftelsens lanseringsarbete, bland annat på mässor och på hemsidan. Målet är även att reklamfilmen ska säljas in till tv.

Halva projekttiden har ägnats åt planering. Filmningen som tog fyra dagar har till stor del spelats in i närbelägna kustateljén och omnejderna runt Fårösund, men också på lasarettet i Visby. Även för att göra film i kortformat krävs ett omfattande arbete och det har inneburit arbete i stort sett dygnet runt den sista tiden. Under veckorna som gått har klassen växt ihop till ett riktigt filmteam.
- Det har varit en jättenyttig tid, vi har verkligen lärt oss mycket.  Det roligaste har varit att alla har hjälpt till över gränserna till sina uppdrag. Det behövs ständigt folk över allt, och ingen har klaga, säger Sofia Trehn. Hennes uppgift har främst varit att klippa och redigera filmen.

Statister och fyra barn av 50 som provfilmade har valts ut till rollerna.
- Det har varit väldigt roligt, och väldigt mycket att göra, speciellt under förproduktionstiden, säger Elisabeth Garpenskog som jobbat med casting och sponsring.
- Vi har valt att samarbeta med stiftelsen Min stora dag eftersom vi ville göra en bra grej, som samtidigt gynnade mottagare i flera led. Budskapet som ligger till grund i filmen är att visa att drömmen kan slå igenom på riktigt, säger Albin Eriksson, som är produktionsledare och fotograf.

Under året i Fårösund har filmeleverna hunnit med allt från filmhistoria till nutid. Att få känna på hur en verklig filmproduktion går till har varit ett viktigt mål med slutarbetet berättar kursledaren Kave Raufi. Han har även fungerat som producent och regissör under filminspelningen.
-  Det krävs hårt jobb för att göra film. Målet är att alla ska få prova på att jobba i ett sammanhang som ett riktigt filmteam. Och efter en vecka var de ett sammansvetsat filmteam, precis som om det vore en riktig produktion, det har varit bra flyt hela vägen. Jag kommer att sakna det här gänget när de går ut, säger Kave Raufi.
- Jag hade inte förväntat mig att den här utbildningen skulle vara så här bra, den har varit tusen gånger bättre. Klassen och grejen att bo här har varit jättebra, och människorna här är härliga, säger Moa Grundel, som bland annat jobbat med scenografi, smink och rekvisita under inspelningen.

Jobbutsikterna för filmeleverna i Fårösund ser förhållandevis bra ut. Enligt Kave Raufi handlar det om mellan 60 och 70 procent av eleverna som har eller är på gång att få ett jobb inom området. Jobb inom produktionsbolag och på svt:s rekvisitalager i frihamnen är några av jobben som eleverna har pågång till sommaren.
I början av juni beräknar filmteamet i Fårösund med att reklamfilmen ska vara utlagd på stiftelsen Min stora dags hemsida.
Lärare. Kave Raufi, lärare vid film- och produktionsutbildningen i Fårösund, håller i trådarna när eleverna gör reklamfilm för stiftelsen Min stora dag.
Lärare. Kave Raufi, lärare vid film- och produktionsutbildningen i Fårösund, håller i trådarna när eleverna gör reklamfilm för stiftelsen Min stora dag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om