Getingsommar Vart sjätte samtal till sjukvårds- upplysningen handlar om getingstick
Visserligen är det skönt medsommaren, men till det mindrepositiva hör getingarna. Vart sjätte samtal till sjukvårdsupplysning rör getingstick. Giftinformations-centralen har hittills tagit emot336 samtal om getingstick. Förra året fick man in 156 samtal.För att undvika getingstick finns olika saker att tänka på, likaså när man själv ska ta bort boet. I ett sådant fall kan det bästa vara att anlita Anticimex.
Det som händer när man blir stucken av en geting är att ett gift sprutas in i huden. Det i sig framkallar en brännande smärta som sedan svullnar och bli rött. Det kan börja klia eller göra ont. Smärtan kan dämpas med en isbit eller genom att smörja med kortisonsalva. Getingsticket bör tvättas av med tvål och vatten. Risk för infektion kan också motverkas genom att man lägger en fuktad huvudverkstablett på sticket.
Känner man illamående, yrsel eller får kräkningar samt att man får stark klåda över hela kroppen måste man snabbt söka läkare. Det samma gäller om sticket sitter på halsen eller i munnen. Svullnaden kan nämligen täppa igen andningsvägarna.
<span class=MR>Att tänka på</span>
Om sticket blir på ett annat ställe än på halsen eller i munnen och man är en för övrigt frisk människa är ett getingstick inget farligt. Dock är de flesta känsliga för bålgetingar, varför man vid stick av den arten bör söka läkarhjälp. Allergiker är givetvis känsliga för getingstick och råds till att ha ett allergiläkemedel tillhands under sommaren. Oavsett vilket hälsotillstånd man har ska man vid problem med andning eller kramper absolut inte tveka om att ringa 112 eller uppsöka akuten.
Hur kan man då minska risken för getingstick? Ett sätt är att undvika häftiga rörelser när geting närmar sig. Getingen blir aggressiv om man fäktar eller slår efter den. Inte heller ska man gå barfota utomhus. Jordgetingarna kan vara väldigt förrädiska eftersom de bygger bon på marken som inte syns. Getingar gillar kött, speciellt grillat, och söta rättar. Täck därför alltid över mat så getingar inte kommer åt maten. Har man otur kan det finns en geting i maten som man inte märker och råkar svälja. Av den anledningen bör man inte heller dricka ur en öppnad burk eller mörk flaska som stått ute. Ett sista tips är att bära ljusa kläder istället för plagg i starka färger.
<span class=MR>Stor försiktighet</span>
Om man har ett getingbo som man vill bli av med kan man ta bort det själv. Det måste dock ske under stor försiktighet. Antcimex rekommenderar att man tar på sig skyddshandskar och bislöja över huvudet.
Ficklampa är bra att ha med sig. Blir getingarna arga så är det ficklampan de attackerar, säger Ulf Arvidsson på Anticimex.
Den bästa tiden att ta bort getingboet är under vintern när det inte finns några levande getingar i det. Försommaren går också bra för då innehåller boet bara en hona och ett mindre antal larver. Finns det getingar i boet är det bäst att ta bort det en mörk kväll. De flesta getingarna finns inte i boet då. Dessutom blir de slöa av kvällskyla.
Det finns olika medel att köpa som man kan spruta på boet. Medlet ska innehålla petroleum, för det är det getingarna dör av. Sedan är det viktigt att man sprutar i öppningen av boet, säger Ulf Arvidsson.
Är man rädd eller allergisk avråder Ulf Arvidsson till att själv försöka ta bort boet. Getingarna känner av rädslan och går givetvis till anfall. Om man vill vara på den absolut säkra sidan så kan man anlita Anticimex. De vet hur de ska komma åt boet och få bort varenda geting. Ett vanligt misstag som man gör när man försöker avlägsna boet själv är att man inte får bort varenda geting. Man kan också bli chockad över att boet innehåller så många getingar som det faktiskt gör. Det kan rymma upp till 20000 getingar i ett bo.
<span class=MR>Plocka boet tidigt</span>
Ju tidigare man försöker få bort boet desto bättre. Vid den här tiden är boet ungefär 20 centimeter i diameter. Om fyra veckor är det ungefär 50 centimeter i diameter, berättar Ulf Arvidsson.
Förra veckan tog Ulf Arvidsson bort ungefär 20 till 25 getingbon, vilket på Gotland är normalt under sommarmånaderna.
Det har inte varit fler i år än andra år som ringt om att de vill ha bort getingbon.
På andra håll i Sverige är läget ett annat för Anticimex. De har fått så mycket samtal från folk som vill ha professionell hjälp med att ta bort getingbon att väntetiden för att få bort dem är en vecka. Så länge behöver man inte vänta på Gotland. Bor man i Visby kan man få vänta en dag. Bor man utanför stan är väntetiden runt tre dagar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!