Nattfjärilen tallprocessionsspinnaren har under senare år uppträtt alltmer talrikt på södra Gotland och förra året varnade länsstyrelsen den berörda allmänheten, men i år har det varit tyst, fjärilen är inte observerad.
-Jag har inte fått några sådana rapporter i alla fall, säger Urban Olsson på Miljö- och hälsoskyddskontoret på Gotland.
Däremot kan man vänta sig att sommaren 2008 kommer att medföra samma problem som sommaren 2004 och 2006.
Förra årets stora mängd av larver av tallprocessionsspinnaren i området söder om Vamlingbo ledde till att länsstyrelsen och kommunen tillsammans varnade allmänhet och boende i området och talade om var man till exempel kunde få råd från distriktsläkare.
Det var sommaren 2004 som många gotlänningar först hördes talas om tallprocessionsspinnaren och dess nackdelar. Några av länsstyrelsens medarbetare, i ett av arbetslagen som röjde skog i Sundre, drabbades av klåda och samtidigt fick distriktsläkarmottagningen i Hemse ta emot flera patienter med oförklarlig klåda och andra besvär. Larver av tallprocessionsspinnaren har nämligen små gifthår och vid stora förekomster av larven sprids håren med vinden och orsakar allergiska besvär hos människor som kommer i kontakt med dem.
De naturligt förekommande fienderna till tallprocessionsspinnaren verkar inte reducera antalet individer tillräckligt för att hålla populationen på en acceptabel nivå. Stig Larsson, professor på Sveriges Lantbruksuniversitet, har forskat för att få mera kunskap om spinnaren och dess naturliga fiender. Hans arbete har finansierats av Gotlands kommun, länsstyrelsen och Sveriges Lantbruksuniversitet.
”De insatser som gjorts och den kunskap vi har fått fram genom forskning, kommer att avgöra vilka åtgärder som behöver och kan göras för framtiden, inte minst inför sommaren 2008 då besvären återigen väntas bli jämförbara med 2004 och 2006.”
Det skriver landshövding Marianne Samuelsson och kommunalråd Åke Svensson som svar på en insändare på Länsstyrelsen hemsida, för ett år sedan.