Efter decennier av tillbakagång har intresset för gin exploderat. Gindrinkar har banat vägen och producenterna har hakat på med nya ginvarianter. Och på senare år har en lång rad småskaliga producenter klivit in på marknaden och blivit framgångsrika. I Sverige har Hernö Gin rankats som "världens bästa gin" flera år i rad.
Om allt går enligt planerna släpps helt Gotlandsproducerade Hellström Gin på Systembolaget nästa år.
Bakom Hellström Gin finns Elisabeth Hellström. Hon var med och tog fram den gin som Furillen har gjort i samarbete med Hernö. Nu tar Elisabeth ett kliv till och drar igång sin egen produktion.
– Jag gick ut Handels i våras och nu vill jag bygga upp ett eget företag från grunden, förklarar hon.
Tillverkningen sker i kopparpannan på Gute Vingårds destilleri i Hablingbo med Elisabeth Hellström som "master distiller" och ginsmaken kommer bland annat från enbär som hon plockar på Gotland.
– Grunden är enbär, men det roliga med gin är ju att man kan smaksätta med vad man vill. Jag laborerar med vilda växter som fläder, rosor och älgört från naturen på Gotland, säger Elisabeth Hellström.
Att det finns många svenska destillerier ser hon inte som någon nackdel:
– Vi bygger ett nordiskt hantverksgin och utmanar de större varumärkena tillsammans.
Krusmyntagården satsar stort på gin. Ägarna driver även Bar Agrikultur i Stockholm, som profilerar sig med ett rikt utbud av gin, och det konceptet tog de med sig till Gotland. Nu har Krusmynta egen gin, i samarbete med Stockholms Bränneri, med smak av fläder, gurka och enbär från Gotland, och sommaren 2018 slog de upp portarna till "GT-villan" med ginbar nere vid havet.
– Jag tycker om gin. Med socker och sprit är det kanske inte så nyttigt, men det är en fräsch drink, säger Karl Törngren som äger Krusmyntagården.
Lindgården har under hösten byggt upp en ginbar. Frida Domnauer kläckte idén när hon serverades en gindrink av Emil Åreng, årets bartender, i baren på Grand Hotell i Stockholm och Emil har sedan funnits med på vägen när Lindgården utvecklat sin bar.
– Lindgården är känt som "fint", men vi vill mjuka upp det lite. Det ska gå att bara ramla in här och ta en drink. Och eftersom både vi själva och våra gäster gillar GT tyckte jag att en ginbar skulle passa oss.
En GT i Lindgårdens tappning är inte en ginskvätt med tonic, is och citronskiva. De 25 olika ginsorterna bakom bardisken spänner hela vägen från det subtilt blommiga till det riktigt enbärskärva. Frida Domnauers egen favorit har inslag av rosmarin, oliver och timjan.
Ginen kombineras med en tonic som förhöjer smaken och serveras i sällskap med enbär, slånbär, färska kryddor eller is med infrusna blommor.
– Och jag ser så mycket fram emot att kunna servera gotländsk gin här i baren, säger Frida Domnauer.
I det här ginsvepet över Gotland måste vi också lyfta blicken mot England, där gin alltid har haft en stark ställning. Också här poppar det upp små ginproducenter och i Devon, i sydöstra England tillverkar Dawn och Mark Rees Gotland Gin.
Gotland Gin har en touch av svenska lingon och resultatet är uppskattat. Första partiet sålde slut på sex veckor.
Varken Dawn eller Mark har någonsin satt sin fot på Gotland, men idén om egen ginproduktion föddes när de avrundade arbetsdagen med en gin och tonic, medan de blickade ut över sin fårfarm och flocken med – just det – Gotlandsfår.