Gotland Interactive Park har den hetat, den kommunalt finansierade ideella organisation som tillsammans med delar av näringslivet haft till uppgift att skapa tillväxt av nya företag med koppling till Högskolan på Gotlands utbildningar mot interaktiva medier.
Nu skippas den inriktningen, vilket namnbytet är en signal om: Från Gotland Interactive Park till Gotland Science Park.
Verksamhetsledare Johan Zillén förklarar:
- Dels var namnet missvisande med tanke på vad som kommit ut av verksamheten och dels vill vi på det här sättet betona att vi nu blir mer långsiktiga.
Otydligt ska bli tydligt
Att det funnits problem med förverkligandet med de ganska högt ställda intentionerna med GIP är ingen hemlighet. Verksamheten har kantats av oenigheter om inriktningen, av ogenomtänkta teknikinköp och av uppenbara svårigheter med att faktiskt få de nystartade företagen att ha ”rätt” inriktning på sin verksamhet. I praktiken har det under flera år varit så att bara en del av de företag som ingått i inkubatorverksamheten varit inriktade på interaktiva medier.
Dessutom har det varit svårt att förmå de nystartade att stanna på Gotland när de väl blivit flygfärdiga.
- Det har funnits en tendens att när företagarna ändå måste flytta ut ur våra lokaler så har de valt att också flytta från Gotland. Nu kommer de att kunna stanna kvar längre här hos oss och då hoppas vi att det gynnar Gotland, säger Johan Zillén.
Kärnan i verksamheten är alltså kvar: det gäller att få fart på nyföretagandet, att få färska företagare att växa i sitt företagande och att lära av andra. De får hjälp och handledning, tillgång till arbetsplatser och mötesrum. Och de fårsocialt stöd genom att jobba i lokaler som delas av andra i samma situation. Nya lokaler dessutom – företagsparken slår just idag upp portarna på Strandgatan 1, länsstyrelsens gamla lokaler.
Inte bara nykomlingar
Fast just här görs faktiskt en kursändring: från att bara ha varit nystartade företag i lokalerna blir det nu mer uppblandat, när etablerade företag tillåts stanna kvar. Tidigare skulle de flytta ut när de blivit ”flygfärdiga”.
- Vi tror ju att den bästa miljön för företagen inte är att alla är lika färska utan att det finns en blandning mellan både gamla och nya företag.
Med andra ord, delar av den osäkerhet som tidigare funnits kring vad GIP egentligen är för något försvinner nu med Gotlands Science Park. Parken blir öppet för fler företag, fler typer av verksamhet och kopplingen blir mindre tydlig till Högskolan på Gotland.
- Högskolan på Gotland kommer fortsätta att vara en aktiv samarbetspartner men det behöver inte vara studenter som kommer till oss. Och är de det så gör det ju inget om de utbildats på någon annan skola, säger Johan Zillén men betonar samtidigt att första prioritet alltjämt är att det ska vara kunskapsintensiv verksamhet som företagarna ska basera sin verksamhet på. Begreppet ”Science Park” syftar på det, ett begrepp som brukar användas synonymt med ”teknikpark”.
Svenska Spel och Geab hoppar av
En annan sak som försvinner är partnerskapet med Svenska Spel och med Geab. De båda företagen har varit med sedan starten av GIP men väljer nu att hoppa av. Kvar att i ledningen representera det gotländska etablerade näringslivet är sedan årsskiftet endast Rederi AB Gotland.
Fast styrelsen har fortfarande en styrelseordförande som heter Anders Mårtensson, det vill säga Geab:s vd.
Så ni har en styrelseordförande som egentligen inte är medlem i föreningen ?
- Just nu är det så ja.
Hur länge kommer det att vara så?
- Vi ska välja en ny ordförande på nästa styrelsemöte.
När är det då?
- Det fattar vi beslut om på torsdag, säger Johan Zillén.
Läs mer om förhistorien:
Stora frågetecken kring GIP (Gotlands Näringsliv april 2009)
Oenighet kvarstår kring GIP (Gotlands Näringsliv april 2009)