GIP söker tillstånd för gotländsk digitaltevekanal

I höst kan Gotland, som tredje kommun i landet, få en digital tevekanal med lokala nyheter, samhälls- och sportsändningar, filmer och egen textteve.
Bakom satsningen står Gotland interactive park, som förra veckan ansökte om sändningstillstånd.

Gotland2005-03-10 06:00
Gotland interactive park startade 1999 som en plattform för kunskapsutveckling, idéutbyte och företagande. Ett konkret mål är att generera nya tillväxtföretag inom konst och nya medier.
I GIP:s styrelse representeras Högskolan, Gotlands kommun, Svenska spel, Geab och Rederi Gotland AB. Dessa har nu beslutat satsa på att skapa en lokalt producerad, digital tevekanal. Lokala digitala tevesändningar finns i dagsläget enbart i Linköping och Skåne.
Enligt GIP:s vd Mats-Ola Rödén pågår diskussioner med ett antal intressenter som kan bli delaktiga i produktionen. Den enda han vill namnge är dock Gotlandspressägda Helagotland.se
Ambitionen är att lansera kanalen någon gång i höst, i samband med att det analoga marknätet släcks och sändningarna övergår helt till digital teknik.

Testmiljö
- Det här kan bli en testmiljö för förändringar, för att testa olika programinslag och idéer. Det är en av anledningarna till att Gotlands kommun låg på för att bli först i övergången, säger Rödén.
Utbildnings- och kulturdepartementet registrerade GIP:s tillståndsansökan den 4 mars. Innan beslut kan fattas ska medieområdets tillstånds- och tillsynsmyndighet Radio- och TV-verket ha yttrat sig.
Dessutom ska det skrivas avtal om frekvens och pris med Teracom, som äger satellitsändningarna. Rödén konstaterar att årskostnaden för att få sända teve tidigare har varit omkring en miljon kronor.
- Med tanke på att man med digitalteve kan få mer sändningar på mindre utrymme, förutsätter jag dock att det blir väsentligt billigare i och med teknikskiftet.
Kanalen är tänkt att finansieras genom köpt utrymme i textteve och främst lokal tevereklam. Det kan även bli en betalkanal, för att undvika störande mängder reklam...

Ska ge oss mervärde
- Blir det en betalkanal kommer den att ha ett innehåll som man med glädje betalar för. Den ska ge gotlänningarna mervärde.
Enligt Rödén blir det textteve med lokal samhällsinformation, bland annat det som i dag till stor del ligger på kommunens webbsida.
- Täckningen på de digitala sändningarna ska bli 99,8 procent. Kan kommunen få ut information med den bredden så är det helt fantastiskt.
Han nämner även under dagen löpande textteve-nyheter, badtemperaturer och lokal väderinformation om exempelvis dimma eller halka.
Sändningstiden för teveprogrammen beräknas bli 50 timmar per vecka.
- Det ska vara gotländsk teve. Det exakta innehållet är inte klart, men målsättningen är kontinuerliga nyhetsinslag och att kunna sända exempelvis evenemang som kommunfullmäktige och större sporthändelser.
Inköp av lokalt producerade program och filmer kan också bli aktuellt. Rödén nämner exempelvis möjligheter för högskolans dokumentärfilmsutbildning, Filmgymnasiet, Kustateljén och Film på Gotland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!