Glada amatörer på hus-jakt
Sex år efter att den stora silverskatten hittades vid Spillings i Othem, grävs det ännu. Men nu är det amatörer, som under ledning av arkeologer, letar efter vikingatida hus.
1999 hittades den 60 kilo tunga silverskatten här, men det är inte ädelmetaller de nu letar efter utan vikingatida hus.
Rester av ett gammalt hus grävs sakta fram ur den svarta jorden. Stenformationer, trärester och stolphål ger ledtrådar om hur det sett ut.
- Vi vet att det är ett boningshus eftersom vi har hittat eldhärdar, säger Johan Holm.
Ett par kvadratmeter
Än är bara ett par kvadratmeter runt eldstäderna frilagda och därför vet man inte riktigt hur huset har sett ut eller varit placerat. Det kommer ta ytterligare en sommar att få reda på det och Johan Holm och Per Widerström är glada över den hjälp de får.
- Hade vi inte haft kursdeltagarna hade vi inte hunnit med mycket alls, säger Johan Holm.
Vikingatida hus på Gotland är extra intressanta för arkeologerna eftersom man har hittat väldigt få. Husen byggdes vid den tiden i trä, på platser som nu används som åkermark och de flesta husresterna är förstörda och försvunna.
- Det vi intresserar oss för mest är huskonstruktioner, men det är roligt för kursdeltagarna att hitta saker, säger Johan Holm.
Under stenar och i boningshusets jordgolv finns pärlor, benrester och metallföremål. Erica Eklund, lärarinna från Hammarö i Värmland, hittade en liten bronsplatta i onsdags.
- Antagligen har den suttit på en knivslida, ett armband eller ett bälte. Den låg i ett stolphål. Man får en liten kick när man hittar något, säger hon.
Erica Eklund är i Spillings för tredje året i rad och hon har hittat föremål i jorden förr.
- Absolut roligast var när vi hittade en bärnstenspärla som nu finns i en monter på Fornsalen.
För Erica Eklund blir det nog ytterligare grävkurser.
- Det är skönt att koppla bort vardagen och fokusera på något annat, säger hon.
En bit bort från det antagna boningshuset pågår en annan utgrävning.
Markägaren berättade att det finns en plats i åkern, där han och hans förfäder, alltid har lyft plogen eftersom det är så stenigt där. När man i måndags började gräva där kom en märklig stenformation fram, för bred för att vara en mur och för nära boningshuset för att vara en grav. Per Widerström tror att det kan vara ingången till ett fähus och att man lagt dit stenarna för att det blivit väldigt lerigt när djuren trampat på samma ställe varje dag.
Arkeologen Per Widerström har arbetat vid Spillings sedan år 2000 och är särskilt intresserad av vikingatida bebyggelse.
- Vi känner till 800 skatter på Gotland, men bara ett fåtal vikingatida gårdar, säger han.
Per Widerström liknar arkeologarbetet med att lägga pussel, varje bit tillför något till helheten.
- Enskilda fynd säger inte så mycket, man måste sätta in dem i ett större sammanhang.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!