- Roligt att det kan få gå lite bra, så har det inte alltid varit, säger Stefan Svensson på Norrbys och Rosendals Gårdar AB.
Öns potatisodlare gnuggar händerna. Priset på potatis skjuter i höjden och igår kom ett sms med det nya priset till Stefan Svenssons mobiltelefon.
- Priset steg med ytterligare 50 öre per kilo. Prisbilden har vänt uppåt på den sista tiden. Ryssarna köper potatis för 40 eurocent, cirka 3 kronor och 60 öre och dessutom är de inte lika kräsna som svenska köpare, säger Stefan Svensson.
Internationell marknad
2000-talets bonde låter emellanåt mer som en börsmäklare än en lantbrukare. Handeln med jordbruksprodukter går kors och tvärs över nationsgränserna och vädret i Kina avgör i dag priset på Stefan Svenssons korn i ladan i Follingbo.
- Torkan i Kina har fått spannmålspriserna att stiga. Priset på kornet i min lada har fördubblats sedan jag skördade det 2009.
Matpriserna sätts i dag på en internationell marknad, men vädret är fortfarande viktigast för bönderna. Åter till de gotländska potatisarna.
- Det har varit två besvärliga år i följd. Sensommaren var regning både 2009 och 2010 och det har slagit olika mellan potatisodlarna. De som har kunnat bärga stora skördar i fjol och lagt undan, de har det bra nu. Men alla har inte haft samma tur. Jag har pratat med många som fått en mindre skörd och de har det knepigt trots priserna, säger Anna Törnfelt, ordförande i LRF Gotland.
Politiska priser
För vissa odlare kompenserar de stigande priserna inte bortfallet i skörden och de står nu inför en period med tunga utgifter.
- De ska köpa in utsäde och gödsel nu, säger Anna Törnfelt.
Priset på konstgödsel påverkar också priset på potatisen ute i butikerna. Omkring en tiondel av priset är beroende av politiken. Nu är skatten på konstgödsel på väg tillbaka, men det är missriktad miljöpolitik enligt Stefan Svensson i Follingbo.
- Det är korkat. Man borde se på hur mycket potatis som slängs i stället. 30-35 procent av potatisarna kasseras för att folk ratar den i butiken. Men inte är det något fel på den, det kan bero på fläckar som är några millimeter för stora för köparnas smak. Där kan vi snacka miljöproblem.
Gotlänningar kan alltså räkna med dyrare potatis framöver, men den kommer inte att ta slut. Vi äter trots allt bara upp fem procent av alla "päror" som tas upp på ön.