Glädje och ilska när daghemmet Fröet jubilerar
Å ena sidan: Stolthet, glädje och framtidstro. Å andra sidan: Ilska, uppgivenhet och oro.Känslorna var blandade då daghemmet Fröet firade 20-årsjubileum i lördags.I två decennier har innergården utgjort lekplats för barnen. I somras gjordes dock halva utrymmet om till uteservering och barnens oas försvann. Nu har baren stängt, men marken är fortfarande full av fimpar, krossat glas och kapsyler.
Nu är det 20 år sedan daghemmet Fröet etablerades i fastigheten S:t Lars 5 i centrala Visby, nära Stora torget. Helt friktionsfritt var det dock inte att komma igång...
Det berättar en stolt Kicki Sundberg, som tog initiativ till och startade Fröet tillsammans med Anki Sundberg och Irene Annas-Olofsson. Kicki har flyttat till fastlandet, men Anki och Irene är fortfarande delägare.
Fröet var Sveriges första personalkooperativ med kommunal dagiskö och många olyckskorpar kraxade om "egna syften", "orättvisa" och "dagsländor".
Tiden har dock bevisat motsatsen.
<span class=MR>Alla barn inbjudna</span>
Till jubileet hade man bjudit in samtliga barn och föräldrar från Fröets 20 år och i lördags kom närmare 120 personer som ville återuppliva gamla minnen. Flera av de besökande barnen är nyinskolad, medan exempelvis Nanna Ahlsten, 21 och Linnéa Zerpe, 22, började för 20 respektive 19 år sedan.
Vi bakade, lekte i trädgården och satte upp pjäser, minns Nanna, som konstaterar att där är sig likt, "men mindre".
Linnéa var på hembesök från Uppsala enkom för jubileets skull.
Åh Nanna, minns du övernattningen!? Vi fick leta guldklimpar, äta godis och sova över här. Jag minns att alla var så snälla här.
Bra erfarenheter berättade också flera föräldrar om.
Det är det bästa dagiset i stan! Här är bra personaltäthet och kontinuitet, så gillar jag ansvarspedagogiken här fungerar som i ett hem, sade Sylvia Hörling.
Kristina Sandgren-Furberg höll med.
Att dagiset ägs och drivs av personalen betyder mycket. Bara en sådan här sak, att man bjuder hit alla barn och föräldrar från 20 år är helt unikt.
<span class=MR>Uteservering</span>
Förskoleläraren Irene Annas-Olofsson hade också fullt upp med att kramas, prata och skratta.
Det känns lite omtumlande, som om det var i går vi startade, säger hon och konstaterar att vissa saker förändrats med åren.
När vi startade, då tog man den plats man fick till sina barn. Nu är föräldrarna väldigt medvetna när de bestämmer var de vill sätta sina barn.
En annan mer sentida förändring är det faktum att halva innergården, där barnen lekt i två decennier, i somras gjordes om till krogen Underbars uteservering...
Det har gjort att firarglädjen kommit av sig lite; föräldrar och personal är oroliga och upprörda över hur saker och ting utvecklat sig.
<span class=MR>Krossat glas och fimpar</span>
Från början var det sagt att gräsmattan skulle förbättras och att baren inte skulle ta särskilt stor plats.
Så blev det dock inte, kunde GA berätta i juli. Gräsmattan är nu täckt av grovt grus och stenplattor och mitt på gården står två murade bardiskar som täckts med en presenning.
Barnen måste gå över serveringen för att komma till lekplatsen på den andra gårdshalvan, som ägs av Riksantikvareämbetet. Den har barbesökarna använt som urinoar.
Uteserveringen har stängt för säsongen, men där ligger fortfarande fimpar, krossat glas och kapsyler, trots att en städfirma sägs ha varit där.
<span class=MR>Yngre barn än tidigare</span>
Så såg det ut även i somras, trots att Underbars ägare Fabio Danho sade att där skulle städas innan dagisbarnen kom.
Det officiella ansvaret för områdets skick har dock Allan Ohlsson.
Han äger halva gården och den fastighet Fröet och Underbar har lokaler i, på över- respektive undervåningen.
GA har sökt honom utan framgång.
Nu är det 20-åriga dagiset i full gång igen efter sommaren, med än yngre barn än tidigare.
Irene är orolig.
Vi vågar knappt låta barnen gå ut längre. Vem är ansvarig om något händer dem? Vi men vad har vi att säga till om?
Markkabel? Enligt Underbars ägare grävde man inte i marken när man anlade utebaren på fastigheten S:t Lars 5. Länsstyrelsen, som heller inte gett några tillstånd för ingrepp, har nu gett fastighetsägaren i uppdrag att redogöra för vad som skett.
Barrester. Uteserveringen är stängd, men på marken finns fortfarande fullt av krossat glas, fimpar och kapsyler.
Lekplats? Kristina Sandgren-Furberg, Sylvia Hörling och Lena Köhn med barnen Nils, Einar och Adam inspekterar det som är kvar av vad som varit en grön oas för dagisbarnen. "Det är jättetråkigt för verksamheten, eftersom föräldrar har börjat ifrågasätta om man kan ha sina barn här, även om ingen tackat nej hittills" menar de.
Dagisbarn. Gustav Levin kom i sällskap med mamma Therese och gav förskoleläraren Anki Sundberg Pippiböcker och blommor.
Gamla dagisbarn. Linnéa Zerpe, 22 och Nanna Ahlsten, 21, började på Fröet för 19 respektive 20 år sedan. I lördags återupplivade de gamla minnen då Sveriges första personalkooperativ med kommunal dagiskö firade 20-år. "Många jag gick här med är jag fortfarande kompis med" sade Linnéa, som åkt från Uppsala enkom för jubileets skull.Foto: ROLF JÖNSSON
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!