Så tänker öns politiker om resultatet i EU-valet

Socialdemokraterna och Miljöpartiet ser ut att öka kraftigt när gotlänningarna röstade i EU-valet, samtidigt som Centerpartiet backar jämfört med förra valet. Alla tre partierna verkar dock nöjda med valresultatet. "Vi har gjort en kanonbra valrörelse", säger Eva Nypelius (C).

Enligt det preliminära resultatet i valet till Europaparlamentet fick Socialdemokraterna flest röster på Gotland. Näst största parti blev Miljöpartiet och tredje flest röster fick Centerpartiet. 
I botten hamnade Liberalerna med 2,8 procent av gotlänningarnas röster, och näst minst antal röster fick Kristdemokraterna med 3,7 procent.

Enligt det preliminära resultatet i valet till Europaparlamentet fick Socialdemokraterna flest röster på Gotland. Näst största parti blev Miljöpartiet och tredje flest röster fick Centerpartiet. I botten hamnade Liberalerna med 2,8 procent av gotlänningarnas röster, och näst minst antal röster fick Kristdemokraterna med 3,7 procent.

Foto: Nicklas Thegerström/TT

Gotland2024-06-10 12:35

Nyheten i korthet

  • Socialdemokraterna och Miljöpartiet på Gotland ser ut att öka i EU-valet, medan Centerpartiet backar jämfört med förra valet. Valdeltagandet var 52,1 procent på ön.
  • Socialdemokraterna fick flest röster på Gotland (28,6 procent), en ökning från 24,8 procent i EU-valet 2019. Miljöpartiet fick 16,5 procent av rösterna, vilket är en ökning på 3,3 procent från förra valet.
  • Centerpartiet backade från 19,1 procent i förra EU-valet till 14,0 procent nu, men partiets representant Eva Nypelius är ändå nöjd med resultatet. Sverigedemokraterna backade från 11,1 procent till 8,3 procent.

Enligt det preliminära valresultatet så var valdeltagandet 52,1 procent på Gotland, vilket innebär att strax över 25 000 personer valde att rösta i årets val till Europaparlamentet.

På Gotland var det Socialdemokraterna som fick flest röster med sina 28,6 procent. Det är en ökning från 24,8 procent i EU-valet 2019, och Socialdemokraterna Gotlands valledare Jonathan Carlsson är på måndagen väldigt tillfreds med hur gotlänningarna har röstat.

– Det är en fantastisk ökning, och någonstans så ser jag det inte bara som ett valresultat till EU-parlamentet, utan också som ett allmänt opinionsläge såhär i halvtid mellan riksdagsvalen. Mycket kan såklart hända på två år, men man kan se en rätt tydlig linje kring var opinionen ligger både här på Gotland och nationellt, säger han.

undefined
"Vi har lagt en enorm kraft på det här valet lokalt, och jag skulle säga att vi aldrig haft en så aktiv valrörelse inför ett EU-val som i år. Vi ser valrörelsen även som ett sätt att rusta organisationen inför nästa riksdagsval 2026", säger Jonathan Carlsson, valledare för Socialdemokraterna på Gotland.

Han säger att valresultatet, där man förutom framgången på Gotland även ser ut att öka med 1,3 procent på riksnivå jämfört med förra EU-valet, är en bekräftelse på att man "är bra på de metoder man har, och att de har fungerat".

– Vi har lagt en enorm kraft på det här valet lokalt, och jag skulle säga att vi aldrig haft en så aktiv valrörelse inför ett EU-val som i år. Vi ser valrörelsen även som ett sätt att rusta organisationen inför nästa riksdagsval 2026.

undefined
Valdeltagandet på Gotland var 52,1 procent, vilket är högre än valdeltagandet i landet där siffran var 50,7 procent.

Även för Miljöpartiet blev EU-valet en stor framgång, både lokalt på Gotland och i landet i stort. På Gotland fick partiet, enligt de preliminära siffrorna, 16,5 procent. Det är 3,3 procent högre än 2019, och innebär även att man är näst största parti hos de gotländska väljarna.

– Det känns verkligen helt fantastiskt och är ett kvitto på att vi måste gjort en riktigt bra valrörelse, säger Maya Arfvidson, ordförande för Miljöpartiet på Gotland.

Vad tror du det beror på att Miljöpartiet ökade både på Gotland och i riket?

– Jag tror det har att göra med hur det ser ut i Sverige just nu där klimatpolitiken inte är speciellt prioriterad. Då lägger folk sitt hopp till EU istället som har en mer ambitiös klimatpolitik. 

undefined
"Det känns verkligen helt fantastiskt och är ett kvitto på att vi måste gjort en riktigt bra valrörelse", säger Maya Arfvidson, ordförande för Miljöpartiet på Gotland, om att partiet ökar kraftigt både på Gotland och på riksnivå jämfört med EU-valet 2019.

Maya Arfvidson stod på plats 33 på Miljöpartiets lista inför valet till Europaparlamentet, och hon var under söndagen på plats på partiets valvaka i Stockholm.

– Där var stämningen otrolig under kvällen. Alla var superglada och det var en hel del dans, så stämningen var verkligen fantastisk. 

En av de största förlorarna i EU-valet jämfört med resultatet för fem år sedan var Centerpartiet. På riksnivå backar man från 10,8 procent till 7,3, och på Gotland går man från hela 19,1 procent i senaste EU-valet till 14,0 nu. Trots det stora tappet är det en allt annat än missnöjd Eva Nypelius som kommenterar valresultatet på måndagen.

– Jag är jätteglad över vårt valresultat. Nationellt sett är det det näst bästa som Centerpartiet har haft i ett EU-val, och på Gotland är det i linje med vad vi hade i EU-valet 2014. Jag är glad att vi är tredje största parti här på Gotland och att vi är större än bland andra SD och M, säger hon.

undefined
Eva Nypelius, regionråd för Centerpartiet, är nöjd med partiets valresultat. Detta trots att man backade rejält jämfört med det förra EU-valet.

Eva Nypelius menar att det nästan är lite orättvist att jämföra partiets resultat nu med det från 2019, då hon kallar det för ett "exceptionellt resultat".

– Då hade vi verkligen helt rätt frågeställningar, även om jag tycker att vi hade det nu också. Men vi hade även en Annie Lööf som var på topp och en väldigt känd EU-parlamentariker i Fredrick Federley. Nu har vi Emma Wiesner som förstanamn, och hon är verkligen otroligt duktig, men kanske inte lika känd.

Vad gör du för analys av valresultatet i stort?

– Jag tänker att svenskarna i stor utsträckning har röstat för klimatet samt att man faktiskt har röstat för att hålla undan högerextrama partier. Resultatet ser ju lite annorlunda ut i Sverige jämfört med vissa andra stora länder i Europa, och det tycker jag känns väldigt bra. Utöver det tycker jag att det på något sätt är slående hur stor effekt det får när partiet har kandidater som är kända för svenska folket. 

undefined
Helagotland har utan framgång sökt SD Gotlands ordförande Lars Engelbrektsson för kommentarer om partiets resultat i valet till EU-parlamentet.

För Sverigedemokraterna blev EU-valet ett nederlag. Nationellt sett backar man med 2,1 procent, och på Gotland går man från 11,1 procent av rösterna i förra valet till 8,3 procent nu. Helagotland har sökt partiets lokale ordförande Lars Engelbrektsson både på telefon och via sms, men han har valt att inte återkomma med någon kommentar kring valresultatet. 

Så röstade gotlänningarna

OBS. Resultatet är preliminärt

• Centerpartiet: 14,0 % (föregående val: 19,1 %)

• Kristdemokraterna: 3,7 % (föregående val: 6,1 %)

• Liberalerna: 2,8 % (föregående val: 2,6 %)

• Miljöpartiet: 16,5 % (13,2 %)

• Moderaterna: 12,9 % (12,3 %)

• Socialdemokraterna: 28,6 % (24,8 %)

• Sverigedemokraterna: 8,3 % (11,1 %)

Vänsterpartiet: 11,3 % (8,1 %)

• Övriga anmälda partier: 1,9 % (2,8 %)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!