"Glastaket som hindrar kvinnor måste krossas"

I mätningar hamnar Sverige i topp när det gäller jämställda länder i EU. Men när man ser på företagandet ligger Sverige långt efter EU:s genomsnitt.

Inför internationella kvinnodagen år 2015 bytte 12 kvinnliga ordföranden inom Kommunal kön för en dag till en massiv kampanj om löneskillnader mellan kvinnor och män.

Inför internationella kvinnodagen år 2015 bytte 12 kvinnliga ordföranden inom Kommunal kön för en dag till en massiv kampanj om löneskillnader mellan kvinnor och män.

Foto: Lotte Fernvall

Gotland2021-03-08 11:45

I år är det 100 år sedan Sveriges kvinnor fick rösta för första gången. Ett sekel senare kan Sverige titulera sig som det mest jämställda EU-landet (2019), enligt European institute for gender equality.

– Men där finns det ett stort och viktigt glastak till att krossa: Kvinnors förutsättningar att starta och driva företag, säger Frida Boklund, som är regionchef för Företagarna Gotland.

Det så kallade ”glastaket” fungerar som en osynlig barriär som gör det svårt för kvinnor att slå sig fram inom företagarnas värld.

– Det är ett misslyckande och ett stort slöseri med både innovationskraft och affärsutvecklingsförmåga, säger Frida Boklund.

I dag drivs knappt tre av tio företag i Sverige av kvinnor och under 2019 startade kvinnorna 33 procent av alla nya företag. Under samma år gick 1 procent av riskkapitalet till kvinnor, 4 procent till blandade team – och resten till män. 

Enligt en rapport, som tagits fram av Företagarna och Almi, tillhör Sverige den grupp länder i EU med minst andel kvinnor som driver företag i relation till det totala antalet kvinnor i landet. Med sina drygt 5 procent ligger Sverige under EU:s genomsnitt på 10 procent.

Det ser dock inte helt nattsvart ut, i alla fall inte för Gotlands del. År 2019 var Gotland det län med högst antal företag startade av kvinnor.

– Gotland har ett otroligt blandat näringsliv och kommer ofta högt upp i rankingen när det gäller kvinnligt företagande, konstaterar Frida Boklund och fortsätter:

– När man väljer att bo på Gotland tänker man ofta att "jag vill vara här, alltså måste jag se till att jag skaffar mig något vettigt att göra".

Enligt Frida Boklund finns det en stereotyp bild av företagaren: Att hen vill bli stor, ha många anställda och åstadkomma stordåd.

– Den bilden dominerar samhällsdebatten, från dagstidningarnas förstasidor till fikabordsdiskussioner landet runt.

Men kvinnor driver ofta företag på ett annat sätt, menar Frida Boklund.

– De har oftast inte det här multinationella företaget som sin målbild. Utan de vill göra det bra och växa i lugn takt. Och det finns inget system som stöttar det i dag.

Frida Boklund förklarar vidare att det inte är kvinnornas drivkraft det är fel på, utan omständigheterna runtomkring henne.

– Banker och andra finansiärer måste bli oändligt mycket duktigare på att titta på kvinnors företagande. Man måste ta bort hetsen att allt ska bli stort och multinationellt på en gång. Och man måste skapa system som också är anpassade för kvinnligt företagande. Till exempel fungerar inte de sociala systemen, som att vara mammaledig, i dagsläget.

Självklart bär kvinnorna också ett ansvar, poängterar Frida Boklund.

– Kvinnor måste lära sig att ta chansen när den ges. Och man måste förstå att man kan göra det på sitt sätt, det gäller bara att vara trygg i sig själv.

"Ge det tid, vi går åt rätt håll", är en reaktion Frida Boklund ofta får höra när hon pratar om jämställdhet i företagarbranschen.

– Men nej, det blir inte bättre. Rapporter visar att kvinnors företagande har fallit jämfört med mäns under det senaste decenniet, säger hon och fortsätter:

– Det borde vara i allas intresse att all innovationskraft kommer till nytta. Då behöver vi skynda på det här arbetet, så att alla få samma möjligheter. Och då måste de här systemfelen väck.

Företagande bland kvinnor

  2019 startades 33 procent av alla nya företag i Sverige av kvinnor. 

  Knappt 27 procent av företagarna i Sverige var kvinnor år 2019. Det kan jämföras med EU-snittet på drygt 32 procent. 

  Sverige tillhör den grupp länder med minst andel kvinnor som driver företag i relation till det totala antalet kvinnor i landet. Sverige ligger med 5,38 procent under EU-genomsnittet på 10 procent.

  Under 2019 gick 1 procent av riskkapitalet till kvinnor, 4 procent till blandade team, och resten till män. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!