Globalt nätverk när lokal nytta

Hört talas om GEBP? Inte?
Glocal Gotland då? Det är samlingsnamnet för alla insatser som främjar samverkan mellan skola, arbetsliv och samhälle på Gotland.
Målet: Att nu- och framtidsanpassa utbildningssystemet och därmed skapa företagsamhet, lust att lära och att motverka social utslagning.
Det är precis det Glocal education business partnership också gör. Men inte bara på Gotland, utan i nio europeiska länder...

Gotland2004-10-23 04:00
GEBP startade den 1 januari 2003. Själva nätverket började egentligen byggas redan 1997, i det nu avslutade EU-projektet YEAC: ungdom, entreprenörskap, aktivitet och kreativitet.
Då samverkade lärare och elever från skolor i Dalhem, Gråbo och Norrbotten med skolor i engelska Suffolk, irländska Galway, danska Hilleröd och finska Wasa.
När YEAC avslutades 2001 levde nätverket vidare. Planer på ett bredare, längre och mer visionärt projekt smiddes. Fokus skulle då riktas mot utbildning på gymnasial- och högskolenivå och näringslivet skulle få spela en än mer betydelsefull roll.
<span class=MR>Projektägare: Gotland</span>
Gotlands kommuns barn- och utbildningsförvaltning engagerade sig starkt, med stöd av två punkter i skolplanen: att samarbetet skola-arbetsliv ska utvecklas och att skolarbetet ska internationaliseras. Bufs samordnare Jörgen Jonsson beredde återigen en ansökan till EU-programmet Leonardo da Vinci.
GEBP skulle ha som övergripande mål att, genom arbetsrelaterat lärande anpassa dagens ungdomar för 2000-talets arbetsmarknad och därigenom motverka social utslagning.
Ansökan beviljades och nu, halvvägs in i det treåriga projektet, ingår 19 europeiska regioner fördelade på 9 länder i GEBP. Buf är projektägare och Jonsson administrerar arbetet från lokalerna på Söderväg i Visby.
Kostnaden beräknas till omkring sex miljoner kronor. Hälften finansieras av Leonardo, hälften av regionerna, främst genom arbetstid och resekostnader.
<span class=MR>Glokal samverkan</span>
Det globala nätverket byggs genom att varje region skapar egna, lokala och regionala nätverk. Parterna samverkar främst via konferenser och ett virtuellt kontor på internet.
Där finns diskussioner, en databas med goda exempel och planering kring kommande konferenser och delprojekt. Delar av arbetet presenteras på den officiella hemsidan www.gebp.net
Tanken är att, genom att ta del av varandras erfarenheter, idéer och förutsättningar, hitta metoder som fungerar lokalt.
Glokal samverkan, alltså.
<span class=MR>Efterlyser konkreta resultat</span>
Lärdomarna delas av och sprids till målgrupper som lärare, utbildningsanordnare, studie- och yrkesvägledare, föreläsare, politiker, forskare och näringslivsrepresentanter.
Den sistnämnda och för målet viktiga gruppen­det arbetsliv skolan ska anpassas efter och mynna ut i­har visat sig vara den mest svårflörtade länken...
Det konstaterades även självkritiskt i GEBP:s halvtidsrapport, som i somras skickades in till Leonardos programkontor.
Exempelvis valde flera företag att tacka nej till Irlandskonferensen­trots att Jörgen Jonsson erbjöd dem i stort sett fri resa.
Det gör honom frustrerad och märkbart missnöjd. Samtidigt säger han att det måste få ta tid. Redan i november 2000 konstaterade han i GA att det handlar om "ett långsiktigt pionjärarbete".
Fyra år senare tycks uttalandet lika rättvisande...
Som exempel kan nämnas att ett fåtal av Glocal Gotlands parter har engagerat sig i GEBP, trots att Jörgen Jonsson är samordnare för båda nätverken.
Det har varit och är svårt att få folk att till fullo förstå nyttan med GEBP, säger Jonsson; den för honom så givna kopplingen mellan regional och global samsyn.
De flesta­ allra helst näringslivet­efterlyser konkreta verktyg, resultat och vinster. Tid är pengar.
­"Whats in it for me?", det är den ständiga frågan. Det är naturligtvis helt befogat. Samtidigt är det väldigt svårt att vara konkret, eftersom det handlar om så visionära och attitydförändrande frågor. Men vinsterna kan bli enorma, både ekonomiskt och socialt! Det har man förstått ute i Europa, men inte här...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!