Glöggen är slut innan jul

Glöggen är slut på Systembolaget. – Det är väldigt tråkigt. Jag vill be kunderna om ursäkt, säger Markus Wahlgren, chef för Systembolaget i Visby.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

GOTLAND2010-12-23 04:00

Glöggen på Systembolaget är på väg att ta slut i hela landet. Många av landets butiker har redan nu tömts på glögg, så även på Gotland.

-  Vi beställde mer glögg i fredags och trodde att vi skulle få det i går (läs i tisdags). Men när leveransen kom på tisdag morgonen så förstod vi att det var helt slut. Vad jag vet har det inte hänt tidigare, säger Markus Wahlgren.

Enligt Markus Wahlgren är det speciellt butikerna i södra landet som har slut på glögg.

-  Vi brukar göra beställningar två gånger i veckan och förlitar oss på att det ska finnas i lager, men nu fungerar det inte, säger han.

Slite hade i går eftermiddag fortfarande några hundra flaskor glögg kvar i butiken, men eftersom i ryktet spritt sig så var åtgången stor under kvällen.

-  När vi stänger här i kväll (läs onsdag) räknar jag inte med att ha många flaskor kvar, säger Anders Eskelund.


Tre miljoner liter
Förra året sålde Systembolaget 3 164 304 liter glögg, inklusive den alkoholfria glöggen. Enligt Systembolaget har den totala produktionen av glögg ökat med tio procent jämfört med förra året. Men i december räknar man med att försäljningen ökar med 25-30 procent, jämfört med förra året.


Rusning
Enligt Systembolagets informationschef Lennart Agén har man inte varit med om någon liknande rusning. Att svenskarna dricker mer glögg än vanligt i år tror han beror på den tidiga och kalla vintern.

-  Glöggförsäljningen sätter alltid igång när det börjar bli kallt och när det kommer snö.

Att få fram mer glögg i sista stund är svårt.

-  Vi har dammsugit marknaden, förra veckan fick vi in 6 000 buteljer från Finland, men det är samma sak även där, säger Lennart Agén.

Men allt hopp om att få glögg till jul är inte ute. Systemet hjälper gärna till med tips på recept och råd om lämpligt vin för egen tillverkning av glögg.

Ca 10 glas

1 fl rödvin

12 cl vodka

7 bitar kanel

20 st kryddnejlikor

1 bit ingefära

1 tsk krossade kardemummakärnor

1 pomeransskal

2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

sötmandel och russin

Krossa kardemumman i en mortel och bryt sönder kanelen. Lägg alla kryddorna i en burk med lock och häll över spriten. Låt burken stå över natten så att kryddsmaken dras ur ordentligt. Sila ifrån kryddorna. Blanda sprit, vin, socker och vaniljsocker. Värm glöggen och drick med mandel och russin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om