Glöm inte kudden

Åker du buss med barn gäller det att inte glömma bälteskudden hemma. Finns det bälte i bussen, måste du använda det. Och naturligtvis gäller det även barnen.

Foto:

Gotland2009-09-30 10:10

Linjetrafiken på Gotland sköts av Gotlandsbuss, ett samarbete mellan ett antal mindre bussföretag runt om på ön. Ett av de krav som ställdes vid upphandlingen var att samtliga bussar skulle ha bälten, vilket de också har.
Ta med egen kudde

Liksom tidigare generationer fått vänja sig vid att använda bilbälte får vi nu vänja oss vid att alltid använda bussbälte. Men de yngsta bussresenärerna kan inte använda de trepunktsbälten som finns i bussarna.
– Har man mindre barn med sig, då får man ha med sig egen kudde, säger Ronny Olofsson som är ordförande i Gotlandsbuss.
Gotlandsbuss kör även skolskjutsar och inte heller i de bussarna finns några bälteskuddar i reserv. Men Ronny Olofsson har inte hört talas om att det varit några problem.
– Det har inte varit några klagomål. För dem som går i ettan och tvåan fungera de här bältena. Det kan ju vara en fem-sexåring som är hemskt liten till växten, men i regel ska man inte behöva kudde i de här bussarna.

Skolbussar utan bälten
Alla skolskjutsar har dock inte bälten idag.
– Det finns mycket skoltrafik runt om på hela Gotland som bedrivs av privata åkare, på gamla kontrakt. Där finns inte bälten i bussarna över huvud taget.
Ronny Olofsson tycker att det är olyckligt att det fortfarande rullar bussar på Gotland utan bälten. När barn och ungdomar ibland är tvungna att använda bälte och ibland inte, beroende på vilken buss de åker med, så blir det svårare att motivera att det är bälte som gäller.
– Det ger fel indikation, att åker man en viss buss då måste man. Bara för att den är gul så måste man ha bälte.
Men Ronny Olofsson ser det här som ett övergående problem. Det blir snart en ny upphandling av skoltrafiken och då blir det med säkerhet krav på bälten i alla bussar.

Struntar i bältet

De yngre eleverna på Gotland är noga med att använda bälten, förklarar Ronny Olofsson. De har med sig från början att det är viktigt, och skolorna gör ett gott arbete med att förespråka bälten. Det är när eleverna kommer upp i tonåren som de struntar i vett och förmaningar.
– När de blir fjorton, femton och upp i gymnasiet, så är det inte inne längre att ha bälte. Då struntar de i det, förklarar Ronny Olofsson.
Ronny Olofsson tycker ändå att det går åt rätt håll, allt fler använder bälten när de åker buss och man har fått god hjälp av polisen som gjort flera nedslag i skolbussar under hösten.
Vuxna bussresenärer får själv se till att ha bältet på, vid en poliskontroll får resenären böter om inte bältet är på. Barn under 15 år ansvarar den vuxna för, i det här fallet chauffören.

Får gå hem
I realiteten är det förstås inte mycket chauffören kan göra om ett barn inte vill använda bältet, förutom att neka barnet att åka med.
– Jag har själv kört äldre skolbarn, och är det så att det är de som inte lyder min tillsägelse då är det var så god och kliva av, och så får de gå hem. Sedan är det ju en annan trafiksäkerhetsfråga, när eleven blir avställd en mil hemifrån. Men vilket är säkrast?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om