God vattenstatus ska ha säkerställts till 2015
Enligt ett nytt EU-direktiv skall samtliga EU-länder ha uppnått en ?god vattenstatus? 2015.I Sverige har man därför skapat fem nya vattenmyndigheter.
??Myndighetens arbete är att vara samordnande, säger Dea Carlsson, vattenvårdsdirektör för distriktet. Det är de lokala myndigheter och andra aktörer som skall vara operativa när det gäller att skydda vattnet.
Enligt vattendirektivet skall allt vatten skyddas med syftet att förbättra tillståndet i vattnens ekosystem samt förhindra ytterligare försämringar.
??På Gotland har vi kommit ganska långt i det samarbetet, säger Lena Kullander, miljöskyddsdirektör vid länsstyrelsen på Gotland. Vi har bland annat ett mycket framgångrikt samarbete med LRF och branschens aktörer när det gäller att minska näringstillförseln från jordbruket till våra vattendrag.
Men Gotland har också problem med vattnet. Det finns områden på Gotland där vattentillgången är dålig.
??Vattensystemet på Gotland är mycket sårbart, säger Lena Kullander. I princip har vi fyra grundvattentäkter, samtliga runt Visby, som försörjer stora delar av ön. Därtill har vi enskilda brunnar där det är ett stort problem med vattenkvalitén. Vi vet att varje sommar drabbas cirka 40 procent av de enskilda vattentäkterna av bakteriologiska föroreningar.
Det man skall göra med det nya vattendirektivet i åtanke är att först se på hur vattenkvalité i grundvatten, ytvatten och kustvatten ser ut. Man skall bestämma sig för vilka områden som är viktigast att skydda och slutligen klargöra vilken vattenkvalité och kvantitet vill vi ha.
??Blir det en skillnad mot hur det ser ut och vad man vill ha, så måste ett åtgärdsprogram, en förvaltningsplan tas fram, säger Dea Carlsson. Den skall leda till att vi 2015 har den vattenstatus som vi satt som mål.
??Gotland har nyligen lagt fast ett antal miljömål, bland annat för vattnet, säger Lena Kullander. Dessa mål är en bra grund för oss att stå på.
Vad det nu i början kommer att handla om är att ta fram en faktakatalog om olika vattendrag på Gotland. I mars nästa år vill EU-kommissionen ha en rapport om nuläget och vilka åtgärder som planeras.
??En sådan rapport skall sedan presenteras vart sjätte år, säger Dea Carlsson.
Lena Kullander ser den nya lagen som ett nytt verktyg för att skaffa sig en helhetsbild av vattensituationen på Gotland.
??Bland annat kan vi bättre se om bidrag till vattenåtgärder används på bästa sätt, förklarar hon.
Dea carlsson ser den senaste tidens oljeutsläpp som en mycket aktuell fråga vad gäller situationen för kustvattnet runt Gotland.
??Med den nya lagen i vår hand kan vi naturligtvis aldrig förhindra sådana olyckor, säger hon. Men vi kan minska antalet och troligtvis också dess effekter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!