Ända sedan 2012 har arbetslösheten sjunkit på Gotland. Enligt Arbetsförmedlingens senaste statistik är det 6,4 procents arbetslöshet på ön. Det betyder att 1 791 personer är inskrivna på Arbetsförmedlingen som jobbsökande. Motsvarande siffror för riket är 7,6 procent och 364 000 jobbsökande.
Till slutet av 2017 väntas antalet arbetslösa på Gotland ha sjunkit ytterligare, till knappt 1 750 personer. Det motsvarar en arbetslöshet på 6,3 procent.
– Tittar man på offentlig sektor så har nästan alla delar, utom staten, svårt att hitta folk. Det är inte helt nytt, men det känns som att det har tilltagit det senaste året, säger Jim Enström, analytiker på Arbetsförmedlingen.
Det är inte jättestor brist på arbetskraft inom de privata företagen på ön – men ett väldigt stort resursutnyttjande. Många företag kan inte växa mer nu, utan att behöva anställa.
– De är nära den gränsen. Skulle de behoven öka lite till så måste de nyanställa, säger Jim Enström.
Det dyker också upp nya jobb, nya sätt att försörja sig. Frågar man barn vad de vill bli när de blir stora har svaret ”Youtuber” blivit ganska vanligt – en person som får kändisstatus via websidan Youtube och tjänar pengar på produktplacering och annonnser i sina ”program”.
Är inte det ett framtidsyrke då?
– Jo, men är ju inte så att arbetsgivarna söker Youtubers just nu, säger Jim Enström.
Snarare är det så att de traditionella yrkena får delvis nytt innehåll. Många jobb har till exempel fått miljöaspekter i sig, eller genuskunskap:
– Nu kan man söka en jurist med miljökompetens och sådana saker som inte alls fanns förut. Viktiga frågor som har kommit upp på agendan. Men därifrån till att jobben växlar från industrijobb till Youtubers, det är en längre resa, enligt analytikern.
På det stora hela rör det sig inte så mycket. Många av bristyrkena är högskoleyrken inom offentlig sektor och de står sig från år till år.
Då är det större skillnad mellan konjunkturer än mellan år.
– När vi får en lågkonjunktur så händer det väldigt mycket, till exempel inom byggbranschen. Det går från en extrem brist till överskott på nolltid, att man ställer in byggen, och det märks direkt. Men förskollärare till exempel, våra barn ska ju gå i skola oavsett konjunktur, där händer det inte lika mycket och inte lika snabbt.
Under 2016 etablerades polisens kontaktcenter på Gotland, med 100 nya tjänster som följd. Och nu är försvaret på gång, med sin återetablering:
– Om de nu ska bygga grejer för nästan en miljard kronor, så kommer det så klart gå åt en massa arbetskraft på ön, säger Jim Enström.
Men det är fortsatt så att en fullständig gymnasieutbildning är dörren in till arbetsmarknaden.
– Det är jättesvårt att få jobb utan en sådan. Sedan kan man öka på den genom att gå en yrkesutbildning eller en högskoleutbildning. Då ökar möjligheterna ytterligare för att bli det som arbetsgivaren letar efter, säger Jim Enström.