Godis hör julen till

Mitt i vimlet står Thomas Wallin och säljer sitt marsinpangodis som lyser i regnbågens alla färger.- Det blev bättre för mig när föräldrarna stängde Wallins kafé i Katthammarsvik. Nu får jag vara i bageriet dygnet runt om jag vill.

Riksutställningar och Riksntikvarieämbetet förvandlades till rena julafton när Hushållningssällskapet höll julmarknad där i helgen. Det var trångt och varmt och en härlig julstämning.

Riksutställningar och Riksntikvarieämbetet förvandlades till rena julafton när Hushållningssällskapet höll julmarknad där i helgen. Det var trångt och varmt och en härlig julstämning.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2011-11-21 04:00

Han har tillverkat godis sen han var i tonåren hemma i föräldrarnas kafé, det anrika Wallins kafé i Katthammarsvik. Och nu har han blivit en mästare på det. Thomas Wallin är välkänd i marknadskretsar och alla vet vem han är.

- När föräldrarna hade öppet fick jag vara i bageriet mellan klockan 12 och 3 på natten, säger han. Annars var de där jämt och det fanns ingen plats för mig. Nu kan jag ha lite mer bekväma arbetstider.


Problem med vikten
Thomas Wallin har alltid haft problem med vikten men nu efter en tarmoperation är han normalstor, glad och frisk.

- Visst är det farligt med för mycket godis, säger Thomas Wallin. Men till jul måste alla få äta det. Sen i januari bantar alla och då får jag tid med bokföring och annat som hör företaget till.

Även maj månad är en bantningsmånad, enligt Thomas Wallin. Då är det lugnt fram till säsongen börjar på sommaren.

- Nu har jag till och med fått tillstånd att servera kaffe och praliner i det gamla kaféet. Från första december men då har jag inte tid för då är jag ute på marknader så det får vara till fram på vårkanten.

Han försöker läsa av konjunkturen bland sina kunder.

- Det är märkligt, när det är lågkonjunktur köper folk choklad och under högkonjunkturen handlar man sega råttor. Jag får det inte att gå ihop. Är det lågkonjunktur eller?


Ändrat vanorna
Om dagens föräldrar har ändrat vanorna och hellre satsar på lite kvalitetsgodis till sina barn vet han inte men han hoppas naturligtvis det.

- Bättre att köpa lite kvalitet än kvantitet, säger han. Men det dröjer väl inte länge förrän det blir skatt på godiset så som i Danmark.

På marknaden möter vi flera fastlänningar som passat på att utnyttja erbjudandet från hotellen i Visby och Destination Gotland om weekendresa med övernattning på Gotland.

En av dem är Thomas Chmielewski från Eskilstuna som står i ett hörn och väntar på sin fru.

- Vi ville göra något annorlunda och passade på att åka hit. Vi visste inte att det var så här stor marknad i Visby den här helgen men det var ju trevligt, säger Thomas Chmielewski.

Visst var det lite julstämning inne och värmen var det inget fel på. Solen gassade genom de stora fönsterrutorna och säkert mätte termometrarna upp emot 30 grader.

Utanför i solgasset hittade vi Lars Björkqvist, som samlade in pengar till Frälsningsarmén. Han stod med näsan mot solen och kunde säkert räkna med en fin solbränna innan kvällen. "Håll grytan kokande" är ett känt begrepp och många kom förbi och la en slant i hans bössa som var i det närmaste full fast det bara pågått någon timme.

- Behovet ökar för varje år, säger Lars Björkqvist. Många ensamstående föräldrar söker hjälp. De får ett presentkort på antingen mat eller någon leksak till barnen. Jag tror vi delade ut till 120 gotlänningar förra året och i år blir det säkert fler.


Ny lokal
Riksutställningar och Riksantikvarieämbetet passade bra till julmarknaden och det var trevligt med en ny lokal. Nytt för i år var också de olika föreläsningarna som Tommy Malmqvist arrangerade där det naturligtvis mest handlade om mat och gotländska produkter.

Något som dock alla saknade var mat att äta. På grund av lokalerna kunde ingen varm gröt serveras så som besökarna varit vana vid på denna marknad. Därför ringlade sig kön lång till den enda korv- och hamburgerförsäljningen i Sanda Chark vid ingången.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om