Gör Gotland till "Barnens ö"!
Spara inte på barnen. Satsa i stället och gör Gotland till "Barnens ö". Så lyder Föräldraupprorets tips till politikerna.Men i den politiska majoriteten tycker man att den gotländska barnomsorgen är bra som den är.
Foto: Tobias Wallström
Föräldraupprorets plan var att demonstrationen skulle följas av ett konstruktivt resonemang med politikerna om vad man kan göra i stället för att spara på barnen i dessa tuffa tider.
Det är riktigt kärvt just nu. Kommunens ekonomidirektör Göran Gyllenkrok berättade om en kommunal ekonomi som närmar sig fritt fall. Enligt de prognoser som gäller nu måste kommunen antingen höja skatten med två kronor eller göra sig av med 400 anställda för att budgeten ska vara i balans år 2011. Och snart kommer nya prognoser som kan vara ännu mycket sämre.
Boendeparadis
En tredjedel av kommunens pengar går till skolan och barnomsorgen, men Manne Malmros och Roger Albrecht från Föräldraupproret tror ändå att kommunen skulle ha mer att vinna på att stoppa nedskärningar som drabbar barnen och i stället bygga upp en barnomsorg på Gotland som är den bästa i landet. Med visionen "Gotland - barnens ö 2015" skulle man kunna locka till sig barnfamiljer och i förlängningen nå målet fram till med 65 000 invånare år 2025.
Den idén vann gehör från den politiska oppositionen. Stefaan De Maecker från miljöpartiet höll med. Han är själv en av dem som har flyttat till Gotland för livskvaliténs skull och för barnfamiljer är en bra barnomsorg god livskvalitet. Också Brittis Benzler från vänsterpartiet stämde in:
- Gotland kan aldrig bli ett lågskatteparadis, men vi kan bli ett boendeparadis för barnfamiljer. Det är ett mål som vi har goda förutsättningar för att uppnå.
Bra som den är
Politikerna från den borgerliga alliansen tycker att kvalitén på den gotländska barnomsorgen är god i dagsläget. Också efter besparingarna kommer Gotland att ha en högre personaltäthet än rikssnittet. Men Roger Albrecht nöjer sig inte med det:
- Vi ska inte ha en barnomsorg som är okej. Vi ska ha den bästa barnomsorgen. Då kan vi marknadsföra oss mot barnfamiljer i Mälardalen.
Barnkonventionen
Kerstin Blomberg från Rädda barnen påminde politikerna om barnkonventionen som stadgar att man alltid ska se till barnens bästa och prioritera barnen i beslutsfattandet. Många svenska kommuner gör alltid "barnkonsekvensanalyser", men Gotlands kommun hör inte till dem.
En sådan modell är på gång inom barn- och utbildningsnämnden, berättade Lena Celion, men Gotland är inte där ännu.
Tommy Wahlgren ledde debatten. Med fast hand styrde han undan från debattörerna från självklarheter som att "barnen är det viktigaste vi har" och krävde i stället fram konkreta förslag från demonstranterna om vad man ska göra i stället för att spara i barnomsorgen.
Sänk lönen
Sänk politikerlönerna. Ta med de gamla kontorsmöblerna till nya kommunhuset. Släck varannan gatlampa. Höj skatten och barnomsorgsavgiften. Minska antalet fullmäktigeledamöter. Förslagen var många, men "inga stora klipp", summerade oppositionsrådet Björn Jansson.
- Snälla. Tänk om, löd en sista vädjan från Manne Malmros till politikerna.
Kommunstyrelsens ordförande Eva Nypelius gav inga sådana löften, men hon hade ändå tagit intryck av diskussionen:
- Det fokus på lösningar och framtidsinriktning som har funnits här i dag är det som vi alla ändå måste ta med oss härifrån.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!