"Gör Hällarna till nationalstadspark"

Naturskyddsföreningen vill att Hällarna, unika med sin natur och sitt läge, blir nationalstadspark.- Hällarna är fantastiska och borde lyftas fram mer, säger SNF:s ordförande Annacatrin Hjernquist om förslaget.

Sanering. När kommunen köpte Hällarna av försvaret, ingick det i kontraktet att fortifikationsverket står för sanering av marken. Detta har nu påbörjats. Den gamla skjutvallen grävs bort.

Sanering. När kommunen köpte Hällarna av försvaret, ingick det i kontraktet att fortifikationsverket står för sanering av marken. Detta har nu påbörjats. Den gamla skjutvallen grävs bort.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2008-11-19 04:00
I går lämnade Gotlandsavdelningen i Svenska naturskyddsföreningen, SNF, in sitt förslag till Lars Thomsson (c), kommunalråd och ordförande i byggnadsnämnden:
"Gör om Hällarna till nationalstadspark, låt bli att bebygga området, flytta väg 140 några hundra meter längre österut - vilket kommunen själv redan planerar för".

Ekokommun
- Gotland är ju en ekokommun, och vi tycker att då måste vi värna ett stort grönområde i Visby. Det finns ett behov av det, allra helst nu när stan bebyggs i stor omfattning, säger Anncatrin Hjernquist, ordförande i SNF:s Gotlandsavdelning.
Naturskyddsföreningens förslag går ut på att i ett första skede göra södra Hällarna till så kallad nationalstadspark, vilket i juridisk mening innebär samma skydd som en nationalpark, fast i stadsbebyggelse.

Fantastisk klintkant
Området kan också, påpekar man i sin skrivelse till kommunen, omfattas av Botaniska trädgården, Paviljongsplan, Gotlandsänget, Strandgärdet, Vallgravarna och Galgberget.
- Visbys klintkant är fantastisk och vi borde lyfta fram den mer än vi gör, vara stolta över den. Nationalstadspark är status och att få det till världsarvsstaden Visby vore fantastiskt, säger Anncatrin Hjernquist.
Lars Thomsson imponerades av det genomarbetade förslaget, men ville i övrigt inte kommentera förslaget alls i går efter SNF:s uppvaktning.

Blir ett alternativ
- De har jobbat igenom förslaget bra. Det här kommer att finnas med som ett alternativt förslag, vid sidan av det förslag som kommunstyrelsen står bakom, till den fördjupade översiktsplanen för Visby som vi kommer att gå ut med i början av nästa år, säger Lars Thomsson.

En nationalstadspark har samma skydd som en nationalpark, fast ligger i stadsmiljö. Skyddet för nationalstadsparker finns sedan 1993.
Nationalstadsparken är ofta ett starkt kulturpåverkat naturområde i stadsmiljö och skyddas med anledning av stora naturvärden eller kvalitativt friluftsliv/turism.
En nationalpark ska 1) utgöras av relativt stora områden, 2) omfatta ett eller flera ekosystem som inte ändrats väsentligt av människan, samt 3) vara öppna för besökare, på vissa villkor.
Sveriges hittills enda nationalstadspark är Ekoparken i Stockholm, inrättad 1994. Den sträcker sig genom Ulriksdal, Brunnsviken och Djurgården och omfattar totalt 27 kvadratkilometer.
Källa Nationalencyklopedin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om