"Gör Visby mer känt utanför Sverige"

2014 får Sverige stoltsera med en kulturhuvudstad i EU. Men det är inte Visby som är staden. Fast det skulle kunna bli.

Foto: Peder Broberg

Gotland2012-07-04 13:36

Helagotland.se springer på kulturminister Lena Adelsohn-Linljeroth i Almedalen på väg från ett seminarium om Umeås satsning på att bli Europas kulturhuvudstad 2014. En satsning som hållit hela vägen.
Och vi frågar ministern:
Vad fattas för att Visby ska kunna bli en kulturhuvudstad?

- Jag skulle inte påstå att något fattas, men det är många länder i EU och alla vill visa upp sig med en kulturhuvudstad. Sverige har redan haft Stockholm en gång och så har vi Umeå 2014.
Det kommer att dröja men det vore roligt om Visby kunde bli kulturhuvudstad, säger kulturministern och fortsätter:

- Jag vet inte om Visby vill bli kulturhuvudstad, men Visby är ju kultur.
Här finns en berättartradition, här finns hantverk. Det som är intressant är att det ju också händer saker även utanför sommaren som kanske skulle lyftas fram.

Vad skulle Visby kunna lära av Umeå?
- Jag skulle föreslå att man åker till Umeå och kollar. Visby och Umeå har en del likheter men också en hel del skillnader. Båda har högskola, många kreativa människor, vacker natur, bra blandning av föreningsliv och kulturinstitutioner. Men det gäller också att det blir något unikt av det.


Vilka effekter får det då att bli en kulturhuvudstad?
- Det är lite olika. En del kulturhuvudstäder börjar från en bottennivå. Glasgow och Ruhrområdet till exempel,  där har man använt kulturhuvudstadsåret som en hävstång för att bli det man vill.
Så är det ju inte i Umeå. Där är det redan ett rikt kulturliv men man har hittat ett unikt koncept som har att göra med de åtta samiska årstiderna, ursprungsbefolkningen och deras kultur.
Tanken med kulturhuvudstadsåret är att utveckla något alldeles eget. Och skulle Visby bli aktuellt så finns det ju en rik källa att ösa ur, i sin historia. Vi har handel, berättande och det som arkeologerna hela tiden finner. Det är väl en utmärkt början i alla fall.

Tycker du att Visby har det som krävs?
- Du ska inte fråga mig om det. Det är en stor satsning. Det kräver rätt mycket, inte bara i pengar utan också i engagemang för den stad som vill bli huvudstad. Men det ligger ju i så fall långt fram i tiden.

Hur långt fram då?
- Ja det kan ju inte bli aktuellt förrän i vart fall om tjugu år. Men jag menar, fortsätt arbeta med allting som ni redan har. Man behöver inte vara kulturhuvudstad för att ha ett rikt kulturliv.
Ni har ett rikt kulturliv, var stolta över det och fortsätt att utveckla det och fortsätt att göra det mer känt – inte bara för oss som bor i Sverige utan också för dem som bor utanför Sverige. 

Europas kulturhuvudstad är ett årligt EU-evenemang. Syftet är att belysa det gemensamma kulturarvet och väcka intresse för den kulturella rikedom som finns i länderna inom EU.
Kulturen ska vara levande och ha något att tillföra och erbjuda det övriga Europa. Ett huvudsyfte är att öka det kulturella utbytet. Städerna som utnämns ska ligga i olika delar av Europa och på det viset spegla den kulturella mångfalden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om