Göran litar till barnen när han blir gammal
De älskar sitt jobb inom äldreomsorgen, det ger dem så mycket. Men det finns massor av förbättringar att göra. Främst kanske att få chefer som inte bara kan ekonomi utan också känner till verksamheten "på golvet".Karin Bofride, undersköterska och Madeleine Österholm, vårdbiträde jobbar båda i Visby. I lördags fick de prata äldrevård med kristdemokraternas ledare Göran Hägglund, och de frågade honom hur han ville ha det som gammal.Det beror kanske på hur jag behandlar mina barn i dag, sade han.Så du vill inte att vi ska ta hand om dig när du blir gammal? undrade Madeleine Österholm. De börjar med att deklarera att de båda älskar sitt jobb. Göran Hägglund påpekar att kristdemokraterna är det enda parti som har ett seniorförbund. Då säger Karin Bofride att i äldreomsorgen finns det många som är slutkörda redan före 65 års ålder.Cheferna spelar roll Så följer ett resonemang om rekrytering och Göran Hägglund tror att Sverige måste ta in folk från andra länder för att täcka vårdbehovet. Men dessutom behövs mer statliga pengar till vården, säger han. Göran Hägglund tror också på höjda löner.Gamla glömmer svenskan Då berättar Karin Bofride om en patient som inte kunde svenska och som hade mycket svårt att göra sig förstådd när hon blev sjuk. Karin Bofride har sitt favoritställe vid Ekstakusten och Madeleine Österholm föredrar fyrområdet på Fårö. De rekommenderar Göran Hägglund att ta en tur till Kovik och Erik Olsson, det blir ett minne för livet, säger de.FramtidsdrömHur ska man då åldras på ett värdigt sätt? Göran Hägglund säger att han tror att det delvis har att göra med hur han behandlar sina egna barn, nu 12 och 14 år gamla. Samtalet vill inte ta slut. Göran Hägglund tar upp vikten av att äta rätt och de börjar prata om skolgymnastiken och sedan om arbetet med anhöriga och ...Men till slut bryter de upp och Göran Hägglund går för att fila på sitt Almedalstal.
Men det kunde vara bättre organiserat och alla neddragningar är jobbiga, säger Madeleine Österholm, som jobbar på Korpen.
De menar att alla politiker pratar om vården, skolan och omsorgen, men sedan händer ingenting.
Äldreomsorgen i dag liknar mer förvaring, säger Karin Bofride, som jobbar i ett mobilt resursteam.
Många pensionärer har ju åtskilliga friska år framför sig, men de hamnar ofta vid sidan om, räknas inte längre och livet kan därför bli jobbigt.
Visst vill ni höja pensionsåldern? undrar Karin Bofride.
Vi vill ge människor laglig rätt att arbeta fram till 72 års ålder, säger Göran Hägglund. Arbetsgemenskapen betyder mycket för många.
Trots att Karin och Madeleine och många andra gillar sina jobb inom äldreomsorgen är det svårt att få folk till vården. Karin Bofride och Madeleine Österholm menar att cheferna också spelar en stor roll.
Många chefer är ju ekonomer och har ingen aning om hur jobbet "på golvet" fungerar. Är inte det läskigt? säger Madeleine Österholm.
Vi föreslår en satsning på utbildning, säger han, många gör ett bra jobb men har ingen utbildning.
En sådan är jag, säger Madeleine Österholm, jag är konstnär egentligen och har ingen vårdutbildning. Men jag tror det också spelar roll vilken sorts person man är.
Vi har ett problem med allt äldre invandrare. Vi måste hitta personal som kan tala deras språk. Ibland glömmer de bort svenskan när de blivit gamla.
Det var först när dottern kom och tolkade som vi förstod hur hon mådde. Det var hemskt.
Så säger Karin och Madeleine att de tycker att förtroendet för politiker numera är borta. Dessa pratar en massa, men inget händer.
Och vänster-högerskalan är ju borta, politik är rätt förvirrande, säger Karin Bofride.
Göran Hägglund håller med.
Men när folk pratar med mig brukar de säga att de gör ett undantag för mig ... Det viktiga för oss kristdemokrater är synen på människan, var och en är unik och har rätt till värdig vård.
Han säger att hans parti nu ska ut och samtala med folk i vården, med "vanliga människor" och med de äldre.
Vi vill ta reda på hur de har det.
Här sitter ju Karin Bofride och Madeleine Österholm och berättar om just detta. Det ska bli spännande att se om kristdemokraterna på Gotland kontaktar dem.
Göran Hägglund har tidigare varit på Gotland i Almedalssammanhang, han sjunger sitt lov över ön och Visby. Han har med familjen bott i hyrt hus i Visby, han har besökt Fårö och Lummelundagrottorna.
Att klättra på raukar och ha havskänslan, det är något annat än att se ut över Vättern där jag bor i Bankeryd.
Så du vill inte att vi ska ta hand om dig, då? skämtar Madeleine Österholm, som på frågan om hon själv kan tänka sig att som gammal hamna på hennes egen arbetsplats säger:
Aldrig! Nej, jag har en annan dröm. När våra karlar har dött, de brukar ju göra det före kvinnorna, ska jag och mina bästa tjejkompisar köpa ett hus vid havet och där ska vi ta hand om varandra! Vi ska påta i trädgården, knyppla och ha det bra.
<span class='mr'>"Han var ju jättetrevlig"</span>
Han var ju jättetrevlig, inte alls tillknäppt, som jag trodde. Det kändes som om han lyssnade, säger Karin Bofride.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!