Gotland är hemlandet

Han tycker att den länge har legat och grott under ytan.Men när debatten om invandrare nu har tagit fart på Gotland så vill han gärna delta.- Jag vill att någon pratar med oss, inte om oss, säger Amin Abushaia.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2012-03-17 04:00

Han har följt de reaktioner i form av insändare, artiklar och kommentarer på debattforum som skrivits efter att landshövding Cecilia Schelin Seidegård uttalade sig i GT om att Gotland behöver fler invandrare för att öka befolkningen och arbetskraften.


Idisslar okunnighet
- Vi lever i en demokrati och alla har rätt att uttrycka sina åsikter. Men man måste förstå processen i ett demokratiskt samhälle och ska man kritisera så ska det ske på ett civiliserat sätt. De främlingsfientliga människor som nu uttrycker sina åsikter gör det inte på ett civiliserat sätt, de idisslar okunnighet, säger Amin Abushaia.

I en demokrati är det medborgarna som ger legitimitet åt staten, bland annat genom att välja regering, påpekar han. Och det är regeringen som utser landshövdingarna.

- De som ger sig på landshövdingen för det hon säger kränker hennes rätt att uttrycka sig.


Kvotflykting
Amin Abushaia är 43 år och född i Irak, där han deltog i upproret 1991. Efter en tid i ett läger i Saudiarabien kom han som kvotflykting till Sverige och Gotland i maj 1993.

- Jag tyckte att Gotland var en underbar plats och jag blev mycket väl mottagen. Någon främlingsfientlighet märkte jag inte av, utan jag fick väldigt goda relationer till människor jag mötte på utbildningen i svenska och på arbetsförmedlingen bland annat. Och redan efter tre månader - när jag bara hade fem meningar på svenska i mitt ordförråd - så fick jag min första praktikplats, på Gråbohallen i Visby.

Språket är nyckeln till att komma in i samhället och att kunna få ett arbete, säger Amin Abushaia.


Jobb i hemtjänsten
Det blev några praktikplatser till, och ett par vändor till fastlandet i jakten på arbete.

- Men Gotland är ett hemland och hit återvände jag varje gång jag behövde tröst eller fick chans till ett jobb eller utbildning.

Sedan elva år arbetar han inom hemtjänsten på Gotland och han säger att han inte mött några negativa reaktioner hos de äldre människor han arbetar hos. Inte heller hos sina arbetskamrater eller andra gotlänningar.

- De kommentarer jag fått är enbart positiva. Jag trivs och är stolt över mitt jobb, jag tycker om mötet mellan människor. Det utvecklar oss, säger Amin Abushaia.


I själ och hjärta
Talet om inrikesfödda och utlandsfödda, finns inte i hans värld. Och det har ingen som helst betydelse, menar han.

- Jag behöver inget papper från myndigheter för att identifiera mig själv. Mitt medborgarskap är min känsla av var jag hör hemma. Och jag är i första hand en individ, och jag är kanske mer gotlänning är de på Gotland som inte vill se fler invandrare på ön. Jag är en del av ön och jag "smugglar" med mig Gotland i själ och hjärta när jag reser till fastlandet eller till andra länder.

Rasism gror ofta i människor som inte identifierat sig själva, som bär sitt motstånd i sig själva, menar han.

- Det behövs kunskap och där har vi alla ett ansvar. Och jag hoppas att landshövdingen, myndigheter och organisationer nu fortsätter att arbeta medvetet med att sprida information.


Tror på demokratin
Amin Abushaia är inte politiskt aktiv, men han tror på ett demokratiskt, liberalt samhälle. Och han menar att tiden kommer att visa rasisterna att de har fel.

- Jag kom hit som en främling 1993, i dag tar jag hand om deras föräldrar. Våra barn kommer att gå i skolan med deras barn, bli kära i varandra, gifta sig och få barn. De kommer att bilda en ny etnisk grupp och de är gotlänningar.

- Vi sitter på ett tåg som går framåt. Vill de som är främlingsfientliga köpa biljett och följa med på resan så är de välkomna. Vill de stanna kvar så och fortsätta att hävda att en triangel har fyra hörn så kan de göra det. Och det får uttrycka sin åsikt, men de har inte rätt att kränka andra människor, säger Amin Abushaia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om