Gotland är på väg att bli rättvisemärkt

Gotland är på väg att bli en rättvisemärkt ö.I sommar lämnas en ansökan in till organisationen Fair Trade. - Vi blir den andra rättvisemärkta ön i Norden, säger Isabel Enström, Fair Trade-ambassadör på Gotland.

Gotland2010-07-10 04:00
I dag finns 34 rättvisemärkta kommuner som jobbar aktivt för etisk konsumtion.
Gotland ansöker nu om att bli Sveriges första rättvisemärkta ö.
- Fair Trade Island är en bättre benämning än Fair Trade City, för att ingen tror att det bara är Visby som får certifieringen, förklarar Isabel Enström.

Styrgrupp
Hon sitter med i Gotlands styrgrupp för Fair Trade, som ska jobba för att sprida rättvis handel i det gotländska samhället.
För att få certifieringen krävs att flera aktörer från både näringsliv, kommun och ideella organisationer är inblandade. I den gotländska styrgruppen finns representanter från bland annat högskolan, Mc Donalds och Röda Korset och Svenska kyrkan.

Uppfyller kriterierna
För Gotlands del krävs att sex butiker och 30 arbetsplatser erbjuder rättvisemärkta varor.
Det ska också gå att beställa rättvisemärkta produkter inom den kommunala verksamheten. Hur mycket som ska vara rättvisemärkt, regleras inte.
Gotland uppfyller redan kriterierna, så i sommar ska en ansökan lämnas in och i oktober väntar själva certifieringen.
- Det är då det verkliga arbetet börjar, att sprida etisk konsumtion till flera, säger Isabel Enström.
Fairtrade City är en diplomering till kommuner som engagerar sig för etisk konsumtion. Det innebär att man lever upp till kriterier som rör etisk upphandling, ett aktivt informationsarbete samt utbud av etiskt märkta produkter i butik och på arbetsplatser. Alla Fairtrade City-diplomerade kommuner leds av en styrgrupp.
2006 lanserade Fairtrade Sverige - Fairtrade City. Diplomeringen har funnits sedan 2000 i Storbritannien. I dag finns ca 800 Fairtrade Cities i Europa, USA, Kanada och Australien.
Källa: Fairtrade
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om