"Gotland är ungdomsfientligt"
Tusentals tonåringar under 18 år reser till Gotland i juli utan vuxet sällskap.Ingen vill hyra ut bostäder till dem. Ingen krog släpper in dem. Och de har inte råd att gå på evenemang.Tonåringens semester kan urarta till ett trist fylleslag. Gotland är ungdomsfientligt, tycker Eva Werkelin på Kneippbyn.
Tonårsturisterna är många. 5 000 ungdomar som ännu inte har fyllt 18 år reser utan vuxet sällskap med färjorna i juli. Det rapporterade Destination Gotlands marknadschef Per-Erling Evensen på ett seminarium som arrangerades av Alkoholkommittén på fritidsgården "Lagret" i Visby hamn i går.
<span class=MR>Drogfri möteplats</span>
Lagret är en plats där man vill fånga upp de här tonåringarna - de som inte kommer in på krogen och som inte har så mycket pengar.
Här försöker man skapa en drogfri mötesplats med aktiviteter som inte kostar pengar. Och hit kommer också många yngre tonåringar, men de som är 17 eller 18 brukar inte synas här.
Eva Werkelin basar för campingplatserna på Kneippbyn och Snäck och hon vet var de är. Ove Örnebjär från Ungdomsgruppen likaså. De möter dem ute på campingen och på gatorna i Visby. Många är trevliga och mår bra, men alldeles för många är fulla och stökiga och drar omkring i sällskap med betydligt äldre personer.
Ordet "föräldraansvar" upprepades många gånger under detta seminarium. För många häpnar över att föräldrar kan släppa iväg sina barn till den tummelplats som Visby är mitt i sommaren.
En 15-årig flicka sa till mig att "min mamma åkte ju själv på semester när hon var 15" - men det är ju helt annorlunda i dag, säger Eva Werkelin.
De ungdomar som har med sig ett skriftligt tillstånd från föräldrarna får tälta på Snäcks camping. Här bor de på ett eget inhägnat område och här kan det ibland bli problem.
När det inte finns något att göra kan det bli bråkigt på campingen och polisen har inte alltid tid att åka ut, i stället blir det campingens egna vakter som får ta tag i det som händer. Det är också de som får passa fyllsjuka ungdomar som lämnats kvar i tältet när kompisarna åkt in till stan.
<span class=MR>Efterlyser krafttag</span>
Det här ansvaret är alldeles för tungt för en campingplats, menar Eva Werkelin och efterlyser därför krafttag från kommunen:
Kommunen borde stödja en verksamhet som riktar sig till 17-18-åringarna. Tänk om de kunde ha ett disco i Björkanderska till exempel!
När det går snett på stan finns Ungdomsgruppen där. Ove Örnebjär och de andra i ungdomsgruppen drog igång sin sommarverksamhet den 20 juni och sedan dess har de tagit hand om en hel del ungdomar.
Två tonåringar har blivit så fulla att de lagts in för tillnyktring. Åtta har varit lika fulla, men blivit hemkörda för att de haft någon som kunnat ta hand om dem.
Och i nästan 20 fall har föräldrarna kontaktats för att ungdomarna varit fulla, bråkat eller varit i dåligt sällskap.
Unga tjejer kan fara särskilt illa, konstaterar Ove Örnebjer:
Killarna blir bråkiga, men tjejerna utsätts för enorma risker och verkar inte vara medvetna om det.
De är mer utsatta. Vi kan träffa väldigt unga tjejer i sällskap med 30-åriga män.
Men på den här punkten handlar det inte bara om turistande ungdomar, här handlar det ännu mer om unga gotlänningar. Och en del av dem är mycket unga. I måndags fick Ove ta hand om en vild och berusad 13-åring.
Kommunalrådet Björn Jansson, som har ansvar för sociala frågor, inser att kommunen måste bli bättre på att arbeta förebyggande med dessa frågor.
Vi har börjat samarbeta på ett annat sätt än tidigare och jag ser att det ger resultat, men vi måste också ha ekonomiska resurser, säger Björn Jansson.
Eva Werkelin tycker att det inte bara handlar om att ta hand om ungdomar som far illa. För turistkommunen Gotland handlar det också om marknadsföring:
Om vi låter tonåringarna komma hit så ska vi också ta hand om dem. Där ligger vår framtid. Får de fina minnen från Gotland kommer de tillbaka senare i livet.
Det spelar ingen roll vad vi gör på nationell nivå. Det är på det lokala planet som man måste mobilisera för att nå resultat, menar Karin Rågsjö från socialdepartementets alkoholkommitté .
Tonårsturister. Eva Werkelin från Kneippbyn var en av många som talade om fylla och problem bland Gotlands tonårsturister på ett seminarium i går. Om tonåringarna kommer till Gotland så måste vi också ta hand om dem, tycker Eva.Foto; HENRIK RADHE
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!