- Utnämnandet betyder jättemycket för öns matföretag, säger Liza Vikström på Livstek, kompetenscentrum för livsmedelsföretag på ön, bland dem föreningen "Goda Gotland" och projekt som "Närproducerat Gotland".
- Priset betyder att Gotland får uppmärksamhet på smakupplevelser i alla led, från lokalproducerade råvaror till förädlade produkter, mat och dryck och miljö på restauranger.
Det konstaterar Richard Hasselblad på Smakrike i Ljugarn och medlem i "Kulinariska Gotland", nätverket för öns restauranger i "White guide".
"Årets matlandethuvudstad" är en tävling med syfte att visa på de möjligheter som finns att skapa jobb och tillväxt inom ramen för tillväxt Sverige - det nya matlandet.
Jurybedömning
Tävlingsjuryn består av landsbygdsministerns expertråd med landsbygdsminister Eskil Erlandsson som har utslagsröst.
- Jag har träffat många duktiga bönder och framgångsrika matföretag på Gotland och jag hoppas att den gotländska entreprenörsandan och matlandet ska inspirera ännu fler att satsa på verksamheter inom mat och upplevelser, säger han.
I juryns motivering utses Gotland till "Årets Matlandshuvudstad 2013" för "ett målmedvetet arbete och för att Gotland är mat". Priset delas ut av Eskil Erlandsson vid en ceremoni i januari.
- Det är en utmärkelse med möjlighet till profilering och som sätter Gotland på kartan som matland, förklarar MadeleineVan der Veer som är landsbygdsministerns pressekreterare.
Gotland har funnits med bland finalisterna tidigare år i tävlingen som 2012 vanns av Göteborg. Segrande Gotland 2013 följs av Malmö på andra plats och treplatsen delad mellan Borgholm och Södertälje.