Natoflaggan hissades på Gotlands regemente

Efter en, milt uttryckt, utdragen process är Sverige nu officiellt medlem i Nato. På måndagen hissades Natoflaggan under en ceremoni på Gotlands regemente. ”Gotland blir centrum för Nato i norra Europa”, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje.

Här hissas NATO-flaggan på Gotlands regemente

Foto: Albin Jakobsson

Gotland2024-03-11 17:04

På Gotlands regemente har ett hundratal personer samlats för att uppmärksamma den historiska händelsen. Gotländska soldater står uppställda i raka led med öns fana vajande över sig. Bland dem står även baggen – och den levande förbandsmaskoten – ”Harald den sjätte” och skruvar otåligt på sig.

Sedan Sverige ansökte om Natomedlemskap i maj 2022 har turerna varit både många och långa – men i torsdags tillkännagavs till slut det fullvärdiga medlemskapet. Det gör Sverige till försvarsalliansens 32:a medlem. Måndagens ceremoni på P 18 hålls ungefär samtidigt som Sveriges flagga även hissas vid Natos högkvarter i Bryssel.

Efter en mindre incident där talarstolen blåser iväg i vinden, hälsas publik och soldater på P 18 välkomna till en ”historisk dag”.

– Sverige blir nu en tryggare plats i en orolig tid, inleder Anna Tenje, regeringens utsända och äldre- och socialförsäkringsminister.

undefined
Ceremonin tonsattes av de gotländska soldaterna.
undefined
Sverige blir försvarsalliansens 32:a medlem.

I sitt tal pratar hon bland annat om hur Natomedlemskapet innebär en ny epok i svensk politik och att Sveriges ”outtröttliga” stöd för Ukrainas försvar ska bestå.

– Ukrainas frihet och suveränitet är de kommande årens främsta utrikespolitiska uppgift i Sverige.

Även Gotlands landshövding Anders Flanking och regementschef Dan Rasmussen betonar det ”historiska skifte” som Natointrädet innebär.

– När vi ansluter i alliansen gör vi det med förvissningen om att det är nödvändigt för att bevara vår stabilitet, frihet och säkerhet, säger Anders Flanking.

undefined
Anna Tenje tillsammans med baggen – och den levande förbandsmaskoten – "Harald den sjätte".

Regementschef Dan Rasmussen framhåller att Natomedlemskapet inte sätter stopp för behovet av fortsatt förstärkning av den nationella militära förmågan – Sverige ska även i framtiden kunna möta angrepp och försvara sitt territorium. För P 18 betyder Natomedlemskapet på längre sikt mer övningsverksamhet på ön.

– Nato är bra för Sverige och Sverige är bra för Nato. Vi för med oss unika förmågor in i alliansen, konstaterar Dan Rasmussen.

undefined
Till slut hissades Natoflaggan på P18.

Till slut hissas Natoflaggan, jämte tre svenska som redan vajar i den kyliga vinden. Landshövding Anders Flanking är nöjd med dagen. Bortsett oron att talarstolen skulle blåsa iväg, beskriver han ceremonin som ”enkel men värdig”. Att vara med under Sveriges Natointräde var ingenting han förväntat sig när han tillträdde i rollen som landshövding 2019.

– Det är inte så länge sedan vi var inställda på att inte ingå i någon allians. Det här har gått väldigt snabbt.

Hur kommer Natomedlemskapet påverka Gotland specifikt?

– Konsekvensen är att vi blir säkrare. Sen kommer det såklart att innebära att vi ser mer övningar med Natoförband även på Gotland, det kan vi räkna med.

undefined
Anna Tenje, regeringens utsända och äldre- och socialförsäkringsminister och Gotlands landshövding Anders Flanking.

Även Anna Tenje är tillfreds med dagens ceremoni. Hon har själv personliga kopplingar till Gotland men tycker också att det känns speciellt att vara här givet öns försvarsstrategiska plats.

– Tidigare har man sett Gotland lite som det yttersta försvaret, nu blir det centrum för Nato i norra Europa.

Anna Tenje tror också att gotlänningarna i framtiden kommer att springa på andra medlemsstaters militärer när Natoförband kommer till ön för att öva.

– Men i stort måste man konstatera att det här kommer att stärka Gotland och dess möjlighet att försvara sig.

undefined
Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje var på plats när Natoflaggan hissades på P 18.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!