Från och med nästa fredag inför Sjöfartsverket ett helt nytt system när det gäller räddningshelikoptrarna i Sverige. Sju nya helikoptrar av typen AW 139 är beställda. De är större än de som används i dag och kommer att kunna flyga i tuffare väder. Men det kommer att ta tid att utbilda piloterna och besättningarna. För Gotlands del innebär det att helikopterbasen i Visby kommer att stå tom flera veckor i stöten ända fram till vintern 2014/2015.
– Det är också så att när personalen är utbildad får den inte gå tillbaka och köra de gamla helikoptrarna längre, säger Daniel Lindblad.
Får stryka på foten
För att klara bemanningen under den långa utbildningstiden kommer periodvis fyra av fem baser i Sverige att ha helikoptrar redo. Det blir Visby som får stryka på foten.
Baserna i Norrtälje och Göteborg är de som gör flest flygningar och baserna i Ronneby och Umeå ansvarar även för Försvarets räddningsinsatser. Därför plockas Visby bort.
Daniel Lindblad vill betona att vattnet runt Gotland fortfarande kommer att vara bevakat.
Sjöfartsverket har en målsättning som innebär att det ska ta max 60 minuter från att helikoptern har startat tills den är framme för att undsätta nödställda om platsen är känd. Målsättningen gäller för svenskt vatten och att man klarar det i 90 procent av alla fall.
Juli månad
– Vi kommer inte att lämna Gotland i sticket och vi har räknat med att vi kommer att klara det inom 60 minuter. Det blir helikoptrarna i Norrtälje och Ronneby som flyger till Gotland och det tar cirka 25-30 minuter.
Men Daniel Lindblad medger ändå att en insats i vattnen nära Gotland kommer att ta längre tid än i dag.
De flesta incidenterna till havs sker under juli månad och det är inte omöjligt att Sjöfartsverket på något sätt förstärker bevakningen runt Gotland då.
– Det kan ju ske men det får vi ta ställning till då, säger Daniel Lindblad som också vill poängtera att de flesta sjöräddningsinsatserna runt Gotland görs med båtar. Då finns även Kustbevakningen och Sjöräddningssällskapet tillhands.