Gotland dras in i tryffelkrig

Fransmännen anser inte att den gotländska tryffeln ska få kallas tryffel, och ett förslag om regeländringar har nu nått EU-kommissionens bord. - Det är helknäppt! En nedklassning av vår syn på tryffel, säger Susanne Welin-Berger, ledamot av Gotlands tryffelakademi.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2011-10-22 04:00

Det finns olika arter av tryffel, och på Gotland är den så kallade bourgognetryffeln, eller sommartryffeln, allenarådande.

I södra Europa, däremot, finns såväl perigordtryffel som vintertryffel och piemontetryffel.


Ett förslag
Ett förslag från Frankrike har nyligen diskuterats av SKDL, Ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsan, inom Europeiska kommissionen, och nu är det upp till kommissionen att besluta huruvida det franska förslaget ska gå igenom.

Och blir det så, är det bara perigord-, piemonte- och vintertryffel som får kallas tryffel om de - eller produkter som innehåller dessa tryfflar - ska säljas i Frankrike.

Bourgognetryffeln, som växer bland annat på Gotland, skulle därmed inte godkännas som tryffel längre.

- Det är helknätt! Det är som att säga att rodapotatis är potatis medan bintjepotatis inte är det, jämför Susanne Welin-Berger.

- Det är helt olika smaker i bourgognetryffeln och perigordtryffeln, och många restauranger uppskattar den gotländska bourgognen mer än den perigord de kan få från Frankrike.


Endast i frankrike
Fransmännen har inget emot att även den gotländska tryffeln kallas tryffel i Sverige; förslaget gäller enbart produkter som ska säljas i Frankrike.

- Så just i dag spelar det inte så stor roll för oss. Men vi jobbar ständigt med att förädla fler produkter, och på sikt kan det bli problem om vi då börjar exportera till den franska marknaden.

Susanne Welin-Berger och hennes gotländska tryffelvänner ratar dock inte hela det franska förslaget. Det innehåller nämligen också en skrivelse om att produkter som smaksatts med tryffelarom inte ska kunna använda sig av förledet ’tryffel-’ som om produkten innehöll äkta tryffel.

- Använder man bara aromer som smakämnen så ska kunden få veta det! Så den delen av förslaget är jättebra, säger Susanne Welin-Berger.

Det är nu upp till Europeiska kommissionen att besluta om det franska tryffelförslaget ska klubbas. När beslut tas är inte klart i nuläget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!