Reservhamn och en tredje elkabel är behov som påtalats ofta. Jesper Skalberg Karlsson tycker de blir än mer angelägna satsningar vid ett svenskt Nato-medlemskap. Till det lägger han en utbyggd flygplats.
Sverige äger tillsammans med elva Nato-länder tre Boeing C-17, som är det största plan som landat i Visby.
– När stora plan som Boeing C- 17 ska landa krävs undantag, eftersom Visby flygplats bara är klassad för att ta emot flygplan upp till storlek C. Ska vi kunna ta emot stöd från andra Nato-länder krävs en utbyggnad, säger han.
Jesper Skalberg Karlsson tycker även att Gotland bör ta emot och logera Nato-förband periodvis.
– En fast bas är inte aktuell, men att ta emot Nato-trupper periodvis är välkommet. Så gör de baltiska länderna. Att ha allierade på plats skulle stärka vår säkerhet, säger han.
Riksdagsledamoten Hanna Westerén (S) tycker att de tre behov som Jesper Skalberg Karlsson lyfter är relevanta, men påpekar att de sedan länge ingått i diskussionen om ett starkare totalförsvar.
– Uppbyggnaden av totalförsvaret omfattar hela samhällsbygget och det kommer att behövas en rad förstärkningar och bättre beredskap, i termer av infrastruktur, uthållighet i såväl välfärd som andra oundgängliga delar av samhället.
Riksdagskollegan Lars Thomsson (C) håller med om att elförbindelse, reservhamn och utbyggd flygplats är adekvata behov, men anser att en noggrannare analys krävs av dem och även andra behov. Inte minst om hur civilförsvaret kan stärkas.
– Civilförsvarsaspekterna kring främst livsmedel och drivmedel blir kritiska såklart, här behövs säkerligen ökad lagerhållning på ön, säger han.
En fast stationering av Nato-trupp tror Lars Thomsson inte är aktuellt, men han utesluter inte roterande tjänstgöring. Effekterna av det kräver också en noggrann analys, tycker han.
Vänsterpartiet har motsatt sig svenskt Nato-medlemskap. Distriktsordföranden Peter Barnard ser andra vägar för att öka Gotlands säkerhet.
– Att det behövs en reservhamn och en tredje elkabel är alla överens om. Det behövs även om vi inte är med i Nato. Men för att höja säkerheten bör Gotland, och hela Sverige, utropa sig till en kärnvapenfri zon som även är fri från Nato-baser, säger han och tillägger:
– Det allra viktigaste är att bygga ut civilförsvaret och framför allt stärka sjukvården. En bra grundbemanning i sjukvården behöver Gotland även i fredstid.